משבר הבנייה בבאר שבע מחריף: קבלנים נמנעים ממכרזי בנייה רוויה
ענף הבנייה בבאר שבע נמצא במשבר מתמשך, כפי שמשתקף מהניסיונות החוזרים ונשנים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשווק מכרזים לבנייה רוויה בעיר. השבוע פורסם מכרז "מחיר מטרה" רביעי בשכונת רמות, המציע 1,544 יחידות דיור, לאחר שלושה כישלונות קודמים בשנתיים האחרונות.
המגמה המדאיגה מתבטאת בחוסר עניין בולט מצד קבלנים וחברות בנייה במכרזים אלה. בשלושת הניסיונות הקודמים, רוב המתחמים נותרו ללא מציעים כלל, למרות הפחתות משמעותיות בעלויות הפיתוח ובמחירי המינימום. במכרז האחרון שפורסם, הופחתו הוצאות הפיתוח ב-19% ומחירי המינימום קוצצו ב-45%, אך גם זה לא הספיק כדי למשוך יזמים.
קבלנים עושים את החשבון הכלכלי שלהם ומנתחים את הסיכונים הקיימים. זה שאף קבלן לא ניגש למכרזים האחרונים מצביע על רמת הסיכון הגבוהה
בניסיון נוסף למשוך קבלנים, רמ"י שינתה את תנאי המכרז הנוכחי: 70% מהדירות מיועדות כעת לשיווק בשוק החופשי, לעומת 50% במכרזים הקודמים. זהו צעד משמעותי שנועד להפוך את הפרויקט לאטרקטיבי יותר מבחינה כלכלית, אך גם מעלה שאלות לגבי היכולת לספק דיור במחירים סבירים לתושבי העיר.
המצב מעורר דאגה בקרב גורמים בענף הנדל"ן המקומי. חוסר העניין של קבלנים בבנייה רוויה בבאר שבע מצביע על בעיה עמוקה בשוק הדיור המקומי, שעלולה להוביל למחסור בדירות חדשות ולעלייה במחירי הדיור בטווח הארוך.
עיריית באר שבע, מצדה, מודעת לבעיה ופועלת בשיתוף פעולה עם רמ"י למציאת פתרונות שיעודדו בנייה בעיר. האתגר העומד בפניהם הוא למצוא את האיזון הנכון בין כדאיות כלכלית ליזמים לבין הצורך בהיצע דיור מספק ובמחירים סבירים לתושבי העיר הנוכחיים והעתידיים.
נתוני המכרזים הקודמים מדגישים את חומרת המצב: במכרז השני שפורסם, רק מתחם אחד מתוך שבעה נמכר, ובמכרז השלישי לא ניגש אף מציע. גם מכרז נפרד לדיור בהשכרה, שכלל 312 יחידות דיור, הסתיים בכישלון למרות ארבע דחיות במועד הגשת ההצעות.
המכרז הרביעי, שמועד ההגשה האחרון שלו הוא ה-2 בדצמבר 2024, יהיה מבחן משמעותי לעתיד הבנייה הרוויה בבאר שבע. הצלחתו או כישלונו עשויים להכתיב את המדיניות העתידית של רמ"י ועיריית באר שבע בנוגע לפיתוח הדיור בעיר, ולהשפיע על היכולת למשוך אוכלוסייה חדשה ולשמר את התושבים הקיימים.
ענף הנדל"ן המקומי עוקב בדריכות אחר התפתחויות אלו, כשברקע עולות שאלות נוקבות לגבי הצורך בשינוי מדיניות רחב יותר או במתן תמריצים נוספים כדי לעודד בנייה רוויה בבאר שבע ולהבטיח את עתיד הדיור בעיר.
יו"ר ארגון הקבלנים בנגב ומ"מ התאחדות בוני הארץ, אלי אביסרור: "קבלנים עושים את החשבון הכלכלי שלהם ומנתחים את הסיכונים הקיימים. זה שאף קבלן לא ניגש למכרזים האחרונים מצביע על רמת הסיכון הגבוהה. המכרזים הקיימים לא לוקחים בחשבון את עלויות הבנייה הגבוהות שרק עלו בתקופה האחרונה, הוצאות פיתוח גבוהות ועוד. כל אלו לא משאירים רווח לקבלנים ולכן אנחנו רואים יותר ויותר מכרזים שנותרים ללא הצעות בכלל. כדי לשנות את המשוואה יש לשנות את כללי המכרז, ראשית להפחית את הוצאות הפיתוח ובמקביל להגדיל במכרזים הללו את כמות ההדירות שיימכרו בשוק החופשי, הנוסחה הכי נכונה במכרזים האלו היא 50/50 בין דירות הנמכרות במסגרת פרויקט מחיר מטרה לבין דירות הנמכרות בשוק החופשי".