עכשיו זה רשמי: הנתון על הנהגות בבאר שבע ששובר את כל המיתוסים

עמותת אור ירוק בדקה מי יותר מעורב בתאונות בבאר שבע - נשים או גברים: התוצאה הפתיעה את כולם
send whatsapp messsage send FB messsage
עכשיו זה רשמי: הנתון על הנהגות בבאר שבע ששובר את כל המיתוסים צילום המחשה: Image by Ирина from Pixabay

לרגל יום האישה: מתברר כי נשים נוהגות בטוח יותר מאשר גברים ומעורבות רק ב-13% מהתאונות הקטלניות בשנת 2023. בבאר שבע, 241 נהגים היו מעורבים בתאונות דרכים בשנת 2023 לעומת 80 נהגות שהיו מעורבות בתאונות דרכים - פי שלושה יותר. תשעה נהגים גברים היו מעורבים בתאונות קטלניות (בהן נהרג אדם אחד לפחות) בעיר בשנת 2023, לעומת אפס נשים.

עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק: "במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים חייבם ולעודד יותר נשים לעסוק בנהיגה באופן מקצועי, בעיקר בתחבורה הציבורית שסובלת כבר שנים ממחסור של אלפי נהגים ונהגות".
 


על פי מחקר שפורסם על ידי חוקרים מאוניברסיטת פדובה באיטליה, למרות שנשים מעורבות פחות מגברים בתאונות דרכים, הסטיגמה הנפוצה לפיה נשים נוהגות גרוע, הססניות וחסרות ביטחון מאחורי ההגה הינה רווחת בציבור. הסיבה לכך היא הבנייה חברתית המבוססת על תפקידים מגדריים עתיקי יומין, לפיהם נהיגה היא משימה גברית
 


בניגוד לסטיגמה, נשים נוהגות בטוח יותר ומעורבות פחות בתאונות דרכים. יש שיטענו שאחת הסיבות לכך היא שנשים נוהגות פחות מגברים, אך ההבדלים במעורבות בתאונות דרכים בין הגברים לנשים גדולה שגם אם לסיבה זו יש השפעה- נשים עדיין נוהגות בטוח יותר.

מהנתונים עולה, כי ברבות מהערים הגדולות –גברים מעורבים בתאונות דרכים פי שלושה יותר מאשר נשים.

על פי מחקר שפורסם על ידי חוקרים מאוניברסיטת פדובה באיטליה, למרות שנשים מעורבות פחות מגברים בתאונות דרכים, הסטיגמה הנפוצה לפיה נשים נוהגות גרוע, הססניות וחסרות ביטחון מאחורי ההגה הינה רווחת בציבור. הסיבה לכך היא הבנייה חברתית המבוססת על תפקידים מגדריים עתיקי יומין, לפיהם נהיגה היא משימה גברית.

הבעיה המרכזית בסטיגמה היא שהיא אכן משפיעה על אופי הנהיגה של נשים. הסטיגמה המלווה נשים, נערות ואפילו ילדות, מתחילה להשתרש ולחלחל לתודעה שלהן הרבה לפני שלב הוצאת רישיון הנהיגה. התוצאה היא שנשים נוטות להעריך את יכולת הנהיגה שלהן הערכת חסר ולהרגיש חוסר ביטחון בנהיגה לעומת גברים.

סטיגמה שלילית מעוררת חששות הגורמים לחוסר ביטחון עצמי, ספק ביכולות הביצועיות, מתח רב ומאמץ להתעלות על הציפיות השליליות. תהליכים אלו מובילים לפגיעה בביצועים ובנהיגה.

למרות כל זאת, הממצאים מראים אחרת וסותרים את הסטיגמה. מחקרים מראים כי נשים נוטות לעבור על חוקי התעבורה פחות מגברים, נוהגות באופן מסוכן פחות מגברים ולכן הסיכוי שלהן למעורבות בתאונת דרכים קשה או קטלנית נמוך יותר מסיכויים של הגברים. או בקיצור, נשים נוהגות טוב יותר ובטוח יותר.