10 שנות מאסר לאחיו של רוצח החייל רון קוקיא הי''ד

מגזר הדין עולה, כי המדינה דרשה לגזור על אחיו של המחבל הרוצח, תושב כסייפה, 20 שנות מאסר, כדי לשדר הרתעה, בית המשפט הסתפק ב-10 שנים ובפיצוי למשפחת החייל
send whatsapp messsage send FB messsage
10 שנות מאסר לאחיו של רוצח החייל רון קוקיא הי''ד רון קוקיא הי''ד, זירת הרצח - צילומים: דובר צה''ל, ירון רבינוביץ' - עורך עיתון הצבי - ערד

בית המשפט המחוזי בבאר שבע גזר  10 שנות מאסר על זאהי אבו ג'ודה, אחיו של רוצח החייל רון קוקיא ז"ל בפיגוע בערד ב-2017, שסייע לאחיו אחרי הרצח והורשע בין היתר בקשירת קשר לביצוע. 

על המחבל חאלד אבו גו'דה, תושב כסייפה, הוטלו מאסר עולם ו-20 שנות מאסר במצטבר. זאהי היה שותף בקשירת הקשר למעשה טרור, וסייע לאחיו לאחר מעשה. הרכב השופטים, בראשות אב בית הדין אריאל ואגו, הטיל על זאהי 10 שנות מאסר בפועל, אחרי שהמדינה ביקשה 20 שנות מאסר.
 


הנאשם איפשר לחאלד לקחת כלי חפירה שהיה סמוך  לביתו. בשטח סמוך, חפר חאלד בור באדמה והטמין הנשק, בעוד הנאשם נמצא בסמוך ומתצפת. לאחר מעשה, יצאו השניים יחד לאכול פיצה
 



 

המחבל חאלד אמנם לא היה שייך פורמאלית לכל ארגון, אך הוא לא פעל בחלל ריק. מראש, קשר חאלד קשר עם אחיו, הנאשם דנן, לבצע פעולת טרור. היינו שוד אלים של נשק, מחייל או שומר למטרת טרור, תוך גרימת חבלה חמורה באמצעות סכין. השניים נדברו לבצע המעשה יחדיו. חאלד שוחח עם הנאשם בשלוש הזדמנויות בהן שקל לעשות המעשה, ולא עשה, כפי שעולה מגזר הדין.

בליל הרצח, חאלד עדכן את הנאשם שיש הזדמנות לשדוד נשק והזמין את הנאשם להצטרף אליו. הנאשם לא הצטרף וחאלד ביצע את מעשה הטרור בעצמו. הוא התקרב במסתרים לחייל, דקר למוות, נטל הנשק וברח. במהלך בריחתו עדכן חאלד את הנאשם כי אכן שדד נשק, וכי הוא בדרך הביתה. השניים נפגשו, וחאלד הציג לנאשם את הנשק, עם הסכין בה נרצח רון וסיפר על הרצח.  השניים פנו יחד להטמין את הנשק הגזול. הנאשם איפשר לחאלד לקחת כלי חפירה שהיה סמוך  לביתו. בשטח סמוך, חפר חאלד בור באדמה והטמין הנשק, בעוד הנאשם נמצא בסמוך ומתצפת. לאחר מעשה, יצאו השניים יחד לאכול פיצה. 
על חאלד הוטל מאסר עולם ו- 20 שנות מאסר במצטבר. הנאשם היה שותף בקשירת הקשר למעשה טרור, ואף סייע לאחיו לאחר מעשה. אבל, אין מחלוקת כי מבחינה עובדתית ומשפטית, הנאשם לא היה שותף למעשה הרצח עצמו. 

המדינה ביקשה עונש מחמיר, בית המשפט פסק אחרת

כראיות לעונש, העידו בני משפחת המנוח, על כאבם וכעסם, והעלו על נס את זכרו הטוב של רון.  המדינה ביקשה עונש בן 20 שנות מאסר, ביודעה כי בקשתה חסרת תקדים, ואין בנמצא כל פסיקה היכולה להצדיק את עמדתה. המדינה גם לא הצביעה על נימוקים מיוחדים או בסיס עיוני מחודש, היכולים להצדיק ענישה חריגה ותקדימית במקרה זה.  ההגנה הגישה פסיקה, ממנה ביקשה ללמוד כי העונש הראוי צריך לעמוד על שנות מאסר אחדות. 

נפסק כי במעשי הנאשם נפגעו ערכים רבים, במרכזם ערך חיי אדם. הערך נפגע הן בקשירת הקשר למעשה טרור, הן בכך שתוכן הקשר היה לשוד המסכן חיי אדם, והן בהחזקת הנשק שלא כדין. 

מעבר לתוצאה הקשה, נקבע כי קשירת הקשר מראש מהווה נסיבה מחמירה לעבירת הסיוע לאחר מעשה, וכי הסיוע לאחר מעשה, מלמד עד כמה מקובל היה על הנאשם שאחיו הגשים את התכנית שלהם, ועל עומק עבירת הקשר. נקבע כי לעבירה של החזקת נשק, יש נסיבה מחמירה בכך שמדובר בנשק שנשדד מחייל, על ידי רצח למטרות טרור, שעה קלה לפני הטמנת הנשק על ידי שניהם.  נקבע מתחם עונש ראוי לכל העבירות -  בין 7 לבין 11 שנות מאסר.

בתוך מתחם העונש, נלקח בחשבון שאמנם אין לנאשם כל עבר פלילי, אבל זהו מקרה חריג בו חל סעיף 40ז לחוק העונשין, המתיר לשקול שיקולי הרתעת הרבים בהתקיים צבר נסיבות. משיקולי הרתעת הרבים, ניתן עונש על הצד המחמיר של המתחם – 10 שנות מאסר בפועל. 

כן הוטל מאסר על תנאי בן 15 חודש, ונקבע שעל הנאשם לפצות את בני משפחת המנוח בסך של 100,000 ₪.