היסטוריה בשוק העירוני בבאר שבע: מהלך שיפוץ חסר תקדים יוצא לדרך

השוק העירוני בבאר שבע ייחל בסוף החודש בתהליך שיפוץ יסודי שיהפוך אותו, כך מבטיחים, ליפה ביותר במזרח התיכון. אבינועם מימון, יו''ר ועד סוחרי השוק: ''המהלך מורכב, השקענו בו את הנשמה''
send whatsapp messsage send FB messsage
היסטוריה בשוק העירוני בבאר שבע: מהלך שיפוץ חסר תקדים יוצא לדרך חזיתות אחידות, אווירה נעימה (הדמיה: צורנמל טורנר אדריכלות נוף)

מהלך מורכב, אולי חסר תקדים בשיופץ מרחבים המשמשים את הציבור: השוק העירוני בבאר שבע ייחל, מסוף החודש, בתהליך שיפוץ יסודי, חסר תקדים במורכבותו, במהלכו, כל אחד בתורו, ישופצו וישוקמו הרביעים המרכיבים אותו. מדובר במהלך הנעשה לראשונה בהיקף מסיבי מאז נפתח בשנת 1969. 

השיפוץ נעשה כך, שהחנויות והדוכנים המוכרים והאהובים ימשיכו לפעול כרגיל - כאשר בכל פעם הם יועברו זמנית לשטח המיועד לכך. לטובת המבקרים בשוק יוצב שילוט מאיר עיניים. זהו מהלך של עיריית באר שבע, באמצעות חברת יעדים. 
 


’על מנת לצאת לדרך, היה צורך לקבל את הסכמת הסוחרים, שתהיה להם וודאות. צעד אחר צעד, קידמנו את המהלך הזה, שכולם ייצאו מורווחים ממנו: הסוחרים יקבלו מרחב יפה, נקי ונוח. הלקוחות ייהנו. סיירתי בשווקים בארץ, בדקתי, למדתי. בחנו הצעות שונות, בחלקן כאלה שהיו יפות, אך לא התאימו לאופיה של העיר. בהצעה שהתקבלה, הכל התכנס למה שרצינו''



‘’השקענו את הנשמה במהלך הזה'', אומר יו''ר וועד סוחרי השוק העירוני, אבינועם מימון, שהוא גם בנו של טני ז''ל, מי שייסד את תבליני מימון והיה מראשוני השוק. ‘’לבאר שבע יהיה שוק יפה, שהיה נעים לבוא אליו. שוק נקי, עם מעברים יפים, חזיתות אחידות, חנויות יפות. זה יהיה שוק חי, שישולבו בו קניות עם תרבות, עם אוכל, עם פעילות לילית. הוא יהיה מקורה, מאוורר. יהיה כיף לשבת בו. השוק ילבש פנים חדשים ומפתיעים''.

 

השוק החדש: לא רק ירקות ופירות, גם בתי קפה (הדמיה: צורנמל טורנר אדריכלות נוף)



השוק העירוני בבאר שבע משתרע על כ-50 דונם מחולק לארבעה רביעים. רביע א' ורביע ב' ברובם בעלי חנויות יהודים, רביע ג' הוא הרביע העתיק עמו החל השוק בשנת 1967, בנוי לבנים מקוריות ומאוכלס בעיקר בבעלי דוכנים ממוצא בדואי. רביע ד' הוא הרביע האחרון שנבנה בשוק ובו התגלתה תוך כדי תהליך הבניה כנסייה ביזנטית, מסיבה זו לא המשיכו לבנות את הרביע ומעל הממצאים נבנה מגרש חניה. על מנת להתניע את המהלך המורכב, חסר תקדים בשוק עירוני בישראל, היה צריך להגיע להסכמות עם הסוחרים, מהלך לא קל. 

התנעת המלך ארכה לא מעט שנים - מגפת הקורונה בתחילת 2020 טרפה את הקלפים. זו תהיה הפעם הראשונה שבשוק העירוני מבצעות עבודות בהיקף כזה, אחרי שלפני שנים הוחלפו הצללות האסבסט ומעת לעת, נעשו בו עבודות שיפוץ בהיקפים קטנים. בשוק שילוט שבחלקו בן עשרות שנים. הנהלת השוק קראה לסוחרים שיתפנו בשלב הראשון למיקום זמני חדש, לשמור על השלטים ההיסטוריים, אם ברצונם בכך. 
 

הצופה, 5 ביולי, 1966: ההכרזה על הקמת השוק העירוני בבאר שבע (מתוך ארכיון עיתונות יהודית באוניברסיטת תל אביב / שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')



בשוק פועלים כ-622 דוכני פירות וירקות, אטליזים, חנויות דגים, דוכני תבלינים חנויות ביגוד והנעלה, חנויות תכשיטים וחנויות כלי בית כמו גם דוכני פרחים, חנויות תכשיטים וזהב, מרכולים וחנויות עם מוצרים מהמגזר הבדואי, כלים ייחודיים, בית מרקחת, דוכני פלאפל ומסעדות פועלים. הדוכנים והחנויות בבעלות העירייה, מהם 415 חנויות המוחכרות בהסכמים ארוכי טווח ל-49 שנים, שבמהלך שיזם מימון, הוחכרו ל-99 שנה. ‘’על מנת לצאת לדרך, היה צורך לקבל את הסכמת הסוחרים, שתהיה להם וודאות. צעד אחר צעד, קידמנו את המהלך הזה, שכולם ייצאו מורווחים ממנו: הסוחרים יקבלו מרחב יפה, נקי ונוח. הלקוחות ייהנו. סיירתי בשווקים בארץ, בדקתי, למדתי. בחנו הצעות שונות, בחלקן כאלה שהיו יפות, אך לא התאימו לאופיה של העיר. בהצעה שהתקבלה, הכל התכנס למה שרצינו''.

 

כך ייראה החלק החיצוני של השוק העירוני (הדמיה: צורנמל טורנר אדריכלות נוף)



בשוק העירוני פועל רובע ג' שרוב סוחריו בדואים: ‘’השוק בבאר שבע הוא דוגמא לדו-קיום. אל הרובע ג' מגיעים כולם, בהם מבקרים מחוץ לעיר. בשווק העירוני יזמנו פעילויות תרבות, שנחלו צלחה רבה, בהן אירועי אוכל והופעות. כל זה יהיה ובהיקף גדול. אחד הדברים שהנחו אותנו הוא הסדרת שעות הפעילות של השוק, לפחות מ-9:00 בבוקר ועד 17:00 והלאה. המטרה היא להביא אנשים בערב לשוק, ליהנות מתרבות ומקניות''.

 

השוק העירוני כיום (צילום: דני בלר)



העבודות בשוק יכללו החלפתן של תשתיות, בהן תשתיות ביוב ותעלות ניקוז. השוק בבאר שבע יוצר טונות של פסולת (גזם ירקות וכו'), שיפונו בצורה שלא תורגש על ידי המבקרים. התקרות יאפשרו מצד אחד כניסת אור ומצד שני, יבודדו מחום. בשלב הראשון, יעברו סוחרי רביע א' לרביע ג', במהלך מסודר. הם ימשיכו את עבודתם כרגיל מהמיקום הזמני. בינתיים, ברובע א' יוחלפו תשתיות וייערכו עבודות שיפוץ. 

וידאו: סיור בשוק כפי שהוא היום, מתוך שידור ישיר של חדשות באר שבע והנגב, 22.08.19 (צילום: דני בלר)