אני נשבע/ת: אלה הח''כים מהנגב בכנסת ה-25

6 באופוזיציה, 3 בקואליציה ורק אישה אחת: אלה תשעה חברי הכנסת מהנגב שיכהנו בכנסת ה-25. האם הם יחברו יחדיו לשדולה לטובת ענייני האיזור?
send whatsapp messsage send FB messsage
אני נשבע/ת: אלה הח''כים מהנגב בכנסת ה-25 חברי הכנסת מהנגב (קרדיטים לצלמים - בגוף הכתבה)

תשעה חברי כנסת מהנגב יושבעו היום, שלישי במליאת הכנסת. מתוכם, רק 3 יהיו בקואליציה (1 בליכוד, 1 בעוצמה יהודית ואחד בש''ס) והיתר יישוב בספסלי האופזיציה. חברת הכנסת מבאר שבע, יסמין פרידמן, היא האישה היחידה בחבורה. 2 ח''כים ייצגו את הציבור הבדואי: אחד ברע''מ, השני ברשימה המשותפת. אחד הוא קיבוצניק. שניים מדימונה וירוחם. 

ישיבת הפתיחה של מליאת הכנסת תתקיים בשעה 16:00. נכן לעתה, יש כנסת, אבל אין ממשלה, מאחר והמשא ומתן להרכבת הממשלה תקוע, בין היתר בשל דרישות עוצמה יהודית לתיקים משמעותיים והחלץ האמריקאי סביב מנויים של סמוטריץ' ובן גביר לתפקידי שר הביטחון והשר לביטחון פנים.  כל זאת, כשהנגב חווה מזה תקופה ארוכה גל פשיעה ואלימות ושורה ארוכה של פרויקטים לאומיים תקועה ללא פתרון. 

על פי כללי הטקס, הנשיא יצחק הרצוג יזמין את יו"ר הכנסת היוצאת, מיקי לוי, שינהל את טקס השבעת הח"כים.  אם תושלם הרכבת הממשלה, כאשר הפעם המפתח לתפקידי השרים הוא שר לכל שני חברי כנסת, על פי חוק הנורווגי עשויים להיכנס חברי כנסת נוספים בהמשך הדרך. 


תיקון מס' 49 לחוק יסוד: הכנסת, הידוע בכינוי "החוק הנורווגי", מאפשר לחבר הכנסת המכהן כשר או כסגן שר להתפטר מהכנסת, ובמקומו ייכנס לכנסת המועמד הבא ברשימת המועמדים לכנסת אליה משתייך חבר הכנסת שהתפטר. החוק אינו מוגבל בזמן, והוא מאפשר התפטרות של עד שליש מחברי הכנסת מאותה סיעה. 

בכנסת פועלות שדולות ואחת היוזמות עליה מדברים אישי ציבור הוא הקמת ''שדולת הנגב'', בה ינסו לעבוד יחדיו תשעת חברי הכנסת מהנגב, תוך שהם מתגברים על ההבדלים הפוליטיים ביניהם. דוגמה לשדולה כזו היא השדולה החקלאית, אשר בכנסת האחרונה פעלה לטובת ענף הלול ומגזרים חקלאיים.

אלה חברי הכנסת שייצגו את הנגב בכנסת ה-25 שתושבע היום:

אלמוג כהן, מס' 3 בעוצמה יהודית

אלמוג כהן (צילום: משה פריאל)


כהן, נשוי + 2 מתגורר באופקים. הוא נולד בבאר שבע ב־1987, למשפחה של יוצאי תוניסיה, גדל באופקים ולמד בישיבת 'אפיקי ארץ' של בני עקיבא בעיר.

לאחר שירותו בצה"ל התגייס כהן למשטרה ושירת כ־11 שנים בתפקידים מיוחדים ביניהם תפקידים ביס"מ ובימ"ס וכסוכן סמוי. בין השנים 2018–2021, ניהל את "בית הפנקייק המקורי" בבאר שבע. הוא הקים  את "הוועד להצלת הנגב"
והינו ממקימי סיירת בראל, ע"ש סמ"ר בראל שמואלי ז"ל. הוא שימש כיועץ להקמת המשמר הלאומי.


יסמין סאקס פרידמן, מקום 20 ברשימת יש עתיד

יסמין פרידמן (צילום: יש עתיד / CC BY SA 4.0)

יסמין פרידמן נולדה בבאר שבע. היא פועלת לקידום זכויות בעלי חיים, ומובילת מאבקים למען דיור ציבורי. עם הקמת "יש עתיד" הצטרפה לפעילות המפלגתית ובהמשך מונתה למנהלת מחוז באר שבע בתנועת "יש עתיד".

בבחירות לרשויות המקומיות ב-2013 היא נבחרה לחברת מועצת העיר באר שבע מטעם סיעת "אור" בראשות משה ינאי שזכתה בשני מנדטים.לקראת הבחירות ב-2018 היא פרשה מסיעת "אור" והקימה את סיעת "קהילה" שזכתה במנדט אחד בבחירות אלו. במועצת העירייה כיהנה כיושבת ראש הוועדה העירונית לאיכות הסביבה ובעלי חיים. בראש רשימת "יש עתיד" הייתה לראשת הסיעה הראשונה במועצת העיר באר שבע.

בבחירות לכנסת העשרים וארבע הוצבה במקום ה־19 של רשימת יש עתיד, שזכתה ב-17 מנדטים. עם זאת, לאחר כניסתה של יש עתיד לממשלת ישראל השלושים ושש והפסקת חברותה של השרה אורנה ברביבאי במסגרת החוק הנורווגי, היא הושבעה כחברת הכנסת העשרים וארבע. פרידמן, נשואה ואם לבן, ומתגוררת בבאר שבע


שלום דנינו, מקום 22 בליכוד

שלום דנינו (צילום: פרופיל רשמי, שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')


שלום דנינו נולד ב־1956 באופקים והוא אחיו של איציק דנינו שנבחר ב־2013 לראש עיריית אופקים. שירת בצה"ל בחיל האוויר.

בבחירות המקדימות בשנת 2022, לקראת הבחירות לכנסת העשרים וחמש, גבר על ראש עיריית קריית מלאכי לשעבר ליאור קצב ועל סגן ראש העיר באר שבע שמעון בוקר ונבחר למחוז הנגב, והוא שובץ לפיכך במקום ה-22 ברשימת הליכוד שזכתה ל־32 מנדטים וכך נכנס לכנסת. הוא תושב היישוב עומר הסמוך לבאר שבע, נשוי ואב לשלוש בנות.


מיכאל ביטון, מקום שמיני ברשימת המחנה הממלכתי

מיכאל ביטון (צילום: ינאי יחיאל / CC BY SA 4.0)


מיכאל ביטון נולד בירוחם, בה הוא מתוגרר. הוא נשוי ואב לחמישה. ביטון הוא בן למשפחת עולים ממרוקו, הצעיר מבין תשעה אחים. למד בממ"ד 'קול יעקב', בישיבה תיכונית אוהל שלמה בבאר שבע, בסוף כיתה י"א הוא סיים בית ספר תיכון, ושימש עד לגיוסו כמדריך מתנדב בתנועת בני עקיבא.

ביטון התגייס לצה"ל, שירת בגדוד 13 של חטיבת גולני, ובהמשך שירותו היה אחד הצוערים בקורס קצינים אחריהם עקב הסרט "להיות קצין". לאחר קורס קצינים הדריך מחזור אחד בבית הספר לקצינים וחזר לחטיבת גולני. בשירות מילואים שימש כקצין בדרגת רב-סרן בצה"ל.

הוא כיהן כראש המועצה המקומית ירוחם,  היה ממובילי ההסכם להקמת יישוב בדואי לשבט "רחמה" ויסד את עמותת "צעירים בירוחם" לעידוד התיישבות, מנהיגות ומעורבות של צעירים בירוחם ובנגב

במאי 2021 מונה לשר לשוויון חברתי, מספר חודשים לאחר שמירב כהן עזבה את התפקיד. ביטון כיהן בתפקיד זה עד הקמת ממשלת ישראל השלושים ושש ושובה של כהן למשרד. בכנסת ה-24 מכהן ביטון כיושב ראש ועדת הכלכלה, בה ניהל לא מעט מאבקים למען חקלאי ישראל, בהם פתרון המשבר העמוק של ענף הלול. לקראת הבחירות לכנסת העשרים וחמש, הוצב במקום ה-8 ברשימת המחנה הממלכתי מטעם חוסן לישראל.




מאיר כהן, מקום שלישי ב''יש עתיד''

מאיר כהן (צילום: דוברות יש עתיד)

מאיר כהן הוא תושב דימונה, נשוי, אב לשלושה וסב לארבעה. הוא נולד במוגדור שבמרוקו לדוד ואסתר. בגיל שש בשנת 1961 עלה יחד עם משפחתו לישראל למעברת ירוחם. כעבור מספר שנים עבר להתגורר יחד עם משפחתו בדימונה. בנעוריו למד בתיכון "ליהמן" בעיר מגוריו.

בשנת 1973 התגייס לצה"ל במסגרת גרעין נח"ל והתנדב לצנחנים לגדוד הנח"ל המוצנח. עבר הכשרה כלוחם ולחם במלחמת יום הכיפורים. לאחר מכן, במסגרת שירותו בנח״ל, הוצב בקיבוץ צאלים. לאחר שירותו בצה"ל למד לתואר ראשון בהיסטוריה והוראה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בהמשך עסק בתפקידים שונים בתחום החינוך בדימונה, כמורה לשל"ח וידיעת הארץ, כמחנך ועד למנהל בית הספר התיכון "זינמן" וחטיבת הביניים על שם אלון כאשר במקביל לתפקידו סיים תואר שני בפילוסופיה יהודית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ותואר שני במדעי היהדות במכון שכטר בירושלים. 

בשנת 2003 נבחר לראשות עיריית דימונה ובזמן כהונתו העיר התפתחה מאוד. כהן הוביל לא מעט מאבקים למן עירו ולמען תושבי הנגב וניכר בכנסת בעשייה החברתית שלו. 

בין היתר, ביוני 2021, עם הקמת ממשלת ישראל השלושים ושש, מונה בשנית לשר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, ובעקבות הוצאת זרוע העבודה ממשרדו והעברתה למשרד הכלכלה והתעשייה שונה תוארו לשר הרווחה והשירותים החברתיים.

באוגוסט 2021, השר והביטוח הלאומי סיכמו עם משרד האוצר על הגדלת סכומי ה"דיסריגארד" לאזרחים ותיקים עובדים ולמשפחות חד הוריות.

באפריל 2022, משרדו החליט שהמדינה תממן מזון לתינוקות למשפחות המוכרות לרווחה בסכום של 240 ש"ח.

ביוני 2022, העביר השר בממשלה ובכנסת את "חוק זכויות הרווחה לאנשים עם מוגבליות" שבו יוקצו יותר מ-2 מיליארד שקל למתן שירותים חדשים ומעטפת רווחה שמאפשרת חיים עצמאיים בקהילה באמצעות שירותי תמיכה וסיוע המאפשרים לאדם עם מוגבלות חיים עצמאיים ואוטונומיים, השתתפותם השוויונית והפעילה בחברה ובקהילה והגנה ושמירה על טובתם וביטחונם.



וליד אל-הואשלה, מספר 3 ברשימת רע''מ

וליד אל-הואשלה (צילום: יח''צ דוברות רע''מ)

וליד ח'ליל אל־הואשלה תושב היישובים הבדואים בנגב ממזרח לבאר שבע – בעבר גר בחורה וכיום בסעווה. הוא בעל תואר שני במדע המדינה מאוניברסיטת חיפה.

בבחירות לכנסת העשרים ואחת (2019), אז התפצלה הרשימה המשותפת ומפלגת רע"ם התמודדה במסגרת רשימת רע"ם-בל"ד, הוצב ברשימה במקום הסמלי 71 מטעם רע"ם.

הרשימה זכתה אז בארבעה מנדטים. ממלא מקום חבר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת מטעם המפלגה לפחות מאז הבחירות לכנסת העשרים ושתיים (אף הן ב־2019). היה יועצו של ח"כ סעיד אלח'רומי במשך שנתיים. נחשב מקורב לראש הרשימה מנסור עבאס. יו"ר האספה הכללית של הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית ומנהל סיעת רע"ם בכנסת. הנציג הבדואי הבכיר ברשימה, נחשב לנציג הנגב.

הוא נשוי ואב לשלושה.


יוסף עטאונה, מקום חמישי ברשימה המשותפת

יוסף עטאונה (צילום: אתר הכנסת)


עטאונה הוא חבר ועדת המעקב של ערביי הנגב וממובילי המאבק להכרה בכפרים הבלתי מוכרים ועצירת הריסת הבתים בנגב.
בעבר, עמד בראש מחלקת החינוך של המועצה המקומית חורה.


במהלך כהונת הכנסת העשרים כיהן למשך חודשים בודדים כחבר כנסת מטעם מפלגת חד"ש בסיעת הרשימה המשותפת, ובבחירות לכנסת העשרים וחמש נבחר מחדש ברשימת חד"ש-תע"ל.

הוא למד במכללה להכשרת מורים קיי בבאר שבע ועבד כמורה מספר שנים. במקביל לעבודתו כמורה הוא סיים לימודי תואר ראשון במחלקה לחינוך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ותואר שני למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הוא היה מנהל מדור נוער במועצה האזורית שוקת לפני שמונה למנהל אגף חינוך במועצה המקומית חורה בשנת 1996.

הוא היה ממקימי עמותת הגר בבאר שבע שהקימה גנים ובית ספר דו לשוני בבאר שבע.

יוסף עטאונה נשוי לשתי נשים.


אלון שוסטר, מקום 12 במחנה הממלכתי

אלון שוסטר (צילום: מארק נוימן /לשכת העיתונות הממשלתית)


אלון נתן שוסטר, חבר קיבוץ מפלסים,כיהן בכנסת האחרונה כסגן שר הביטחון מטעם מפלגת כחול לבן והיה חבר הכנסת מטעמה. כיהן גם כשר החקלאות וכראש המועצה האזורית שער הנגב בשנים 2002–2018.

הוא נולד בשנת 1957 בקיבוץ מפלסים, בן ליעל ילידת ארגנטינה וליהודה יליד גרמניה. הוא חבר קיבוץ מפלסים ובשנות ה-90 היה מזכיר הקיבוץ.

למד בבית חינוך שער הנגב. בשנת 1975 התנדב לשנת שירות בשדרות. בשנה שלאחר מכן התגייס לצה"ל במסגרת גרעין הנח"ל, והתנדב לצנחנים לגדוד הנח"ל המוצנח. בצנחנים עבר מסלול הכשרה כלוחם, ולאחר מכן יצא לקורס מ"כים חי"ר וקורס קציני חי"ר. עם סיום הקורס חזר לתפקידי פיקוד בגדוד 50 ושימש כמ"מ, סמ"פ[1] ומ"פ.

בשירות המילואים שימש כמפקד פלוגה ביחידת שלדג. שוסטר הוא סגן-אלוף במילואים ונכה צה"ל, לאחר שנפצע בעינו ואיבד את כושר ראייתו בה בשנת 1981 במהלך הכנות למבצע בלבנון. ב-2002 זכה באות הרמטכ"ל על הצטיינות במילואים.

עבד בבית חינוך שער הנגב כרכז חברתי, מחנך כיתות י"א וי"ב וסגן מנהל בית הספר. הוא בעל תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. 




יעקב מרגי, מספר 2 בש''ס

יעקב מרגי (צילום: יח''צ)​​​​​​​


יעקב מרגי שימש סגן יושב ראש הכנסת, יו"ר סיעת ש"ס וחבר הכנסת מטעמה. בעבר הוא כיהן כשר לשירותי דת במהלך ממשלת ישראל השלושים ושתיים וכיו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט בכנסת ה-20. ויו"ר ועדת הכלכלה בכנסת ה־23.

הוא נולד ברבאט, מרוקו למאיר ואליס מרגי, ויש לו 8 אחים ואחיות. הוא עלה ארצה בשנת 1962 במסגרת מבצע יכין. את שירותו הצבאי עשה בגדוד הקשר של פיקוד דרום. לאחר השחרור עבד תקופה מסוימת בבנק לאומי.

בשנת 1993 צורף למפלגת ש"ס על ידי אריה דרעי. בין השנים 1993–2003 כיהן כיו"ר המועצה הדתית בבאר שבע, והחל משנת 2001 מכהן כמנכ"ל תנועת ש"ס. נבחר בשנת 2003 לראשונה לכנסת ה-16 מטעם סיעת ש"ס, והמשיך לכהן מטעמה כחבר כנסת גם בכנסת ה-17, בה שימש גם כיו"ר הסיעה.

במהלך כהונתו בכנסת יזם מרגי מספר חוקים ובהם: חוק חג הסיגד,  תיקון לחוק חינוך ממלכתי, הקובע כי ספרי הלימוד בהם משתמשים בתי הספר לא יוחלפו בתדירות גבוהה מאחת לחמש שנים, אלא בנסיבות מסוימות. תיקון לחוק הרשויות המקומיות (בחירות) הקובע כי אדם שהשתתף בבחירות ברשות אחת, לא יוכל להשתתף בבחירות ברשות אחרת ב-18 החודשים שלאחר מכן (לעומת 12 חודשים כפי שהיה קבוע עד אז).






על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים:  https://bit.ly/3UrCqMK