הדבר הטוב ביותר לקחת מאנשים שליליים , זה מרחק

החיים מזמנים לנו אנשים מסוגים שונים – חלקם מלאי אור, אהבה ותמיכה, ואחרים נושאים עימם מטען כבד של שליליות, מרמור, הרסנות וקנאה. בעוד שיחסים טובים מעצימים אותנו ומעשירים את חיינו, הקשרים עם אנשים שליליים עלולים לשאוב מאתנו אנרגיה, לשבש את שיקול דעתנו, ולפגוע ביכולתנו לצמוח. חז"ל והמקורות היהודיים מדגישים כי הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם אנשים כאלה היא להתרחק מהם. כפי שאמרו חכמים: "התרחק משכן רע, ואל תתחבר לרשע " (פרקי אבות )
אך כיצד נדע לזהות את האנשים שכדאי להתרחק מהם? כיצד נוכל להציב גבולות מבלי לגרום לעצמנו נזק רגשי וחברתי? ומה ההשלכות של הישארות בקרבתם?
מיהו אדם שלילי ? אדם שלילי אינו בהכרח רשע או פושע. הוא יכול להיות אדם שמרבה לקטר, להפיץ פסימיות, לקנא באחרים, לפגוע ולרכל. לעיתים מדובר באנשים שעסוקים רק בעצמם, מתמרנים אחרים לטובתם, או מחפשים תמיד את הרע במקום את הטוב. חז"ל קובעים כי אנשים אלו אינם רק פוגעים בעצמם אלא גם באחרים. כך שאם נשמור על קרבה ממושכת לאדם שלילי, סביר להניח שהשפעתו תחלחל גם אלינו, אפילו מבלי שנשים לב לכך.
חטא המרגלים – כיצד שליליות משחיתה את הרבים- אחת הדוגמאות הבולטות ביותר בתורה להשפעה הרסנית של אנשים שליליים היא חטא המרגלים (במדבר ) שנים-עשר נשיאי שבטים נשלחו לתור את הארץ, אך עשרה מהם חזרו עם דיווח מלא פחד וייאוש: " ארץ אוכלת יושביה היא... ונהי בעינינו כחגבים וכן היינו בעיניהם " (במדבר ) במקום לעודד את העם, הם זרעו פחד וייאוש, והצליחו להפיל את רוחם של בני ישראל עד כדי כך שהם ביקשו לשוב למצרים. השליליות התפשטה במהירות, והשפעתה הייתה הרסנית:
1. חוסר אמונה בה' וביכולת להתקדם קדימה – המרגלים הדביקו את העם בפסימיות.
2. כעס ה' וגזירת ארבעים שנות נדודים במדבר – דור שלם שילם את המחיר בגלל השפעה של קומץ אנשים שליליים.
3. ההבדל בין חיוביות לשליליות – יהושע בן נון וכלב בן יפונה, שבחרו באמונה חיובית, היו היחידים שנכנסו לארץ.
מכאן אנו למדים שכאשר מקשיבים לאנשים שליליים, ההשלכות עלולות להיות מרחיקות לכת – גם אם הם המיעוט. הדרך היחידה להתמודד עם שליליות כזו היא לא להישאב אליה ולהציב לה גבול ברור.
קורח ועדתו – כוחם ההרסני של אנשי מחלוקת- אם חטא המרגלים נבע מפחד וייאוש, הרי שחטאו של קורח נבע מקנאה וחתרנות. קורח, שהיה מנהיג כריזמטי, הסית את העם נגד משה ואהרון בטענה שהם משתלטים על ההנהגה: " רַב לָכֶם, כִּי כָּל-הָעֵדָה כֻּלָּם קְדֹשִׁים וּבְתוֹכָם ה', וּמַדּוּעַ תִּתְנַשְּׂאוּ עַל קְהַל ה' " (במדבר) . קורח לא חיפש צדק, אלא כוח. הוא הצליח לסחוף אחריו את דתן ואבירם, אנשים שהיו ידועים בשליליותם כבר ממצרים. התוצאה הייתה הרסנית:
1. משה מנסה להרחיק את העם מהם – "הִבָּדְלוּ מִתּוֹךְ הָעֵדָה הַזֹּאת" (במדבר)
2. השליליות גוררת חורבן עצמי – האדמה פצתה את פיה ובלעה את קורח ועדתו.
3. התרחקות מהשליליות כצו מוסרי – משה ואהרון, שבחרו לא להיגרר אחר מחלוקת והסתה, המשיכו להנהיג את העם.
המסר ברור: אנשים שליליים לא רק פוגעים בעצמם – הם גם מסכנים את סביבתם. הדרך היחידה להימנע מכך היא להתרחק מהם בזמן.
כיצד נוכל להתרחק מאנשים שליליים?
זיהוי מוקדם של אנשים שליליים- יש לשים לב לדפוסי התנהגות שמעידים על אדם שמוריד אותנו למטה: מתלונן באופן כרוני. מפיץ פחד, ייאוש או קנאה. מרבה לרכל ולהשמיץ אחרים. שולל כל יוזמה חיובית. 2. יצירת גבולות ברורים.
התרחקות אינה בהכרח ניתוק מוחלט, אלא הצבת גבולות בריאים: לא לשתף איתם תוכניות אישיות. לא להיגרר לשיחות שליליות. לצמצם אינטראקציות למינימום האפשרי.
הקפת עצמנו באנשים חיוביים , כדי לנטרל את השפעת האנשים השליליים, יש להעדיף סביבה חיובית: להתחבר לאנשים שתומכים, מעודדים ומעוררים השראה. לטפח גישה אופטימית שמבוססת על אמונה בטוב. לבחור להתמקד בטוב ולא ברע. כפי שאמר שלמה המלך: " הוֹלֵךְ אֶת חֲכָמִים יֶחְכָּם, וְרוֹעֶה כְסִילִים יֵרוֹעַ " (משלי )
סיכום – המרחק כבחירה נכונה- החיים קצרים מכדי לבזבזם על אנשים שמורידים אותנו למטה. התורה, חז"ל והניסיון האנושי מלמדים אותנו פעם אחר פעם כי התרחקות מהשליליות היא לא חולשה – אלא חוכמה והגנה עצמית.
חברות וחברים, זכרו, האדם הוא תבנית סביבתו – מי שבוחר להתרחק מהשליליות, מפנה מקום לצמיחה, לאור ולשלום פנימי. דווקא בימים הללו כשעם ישראל נאבק על קיומו , עלינו להיזהר מאלה המפיצים שנאה ומפלגים את העם. רק אם נבחר להתרחק מהשליליות והפילוג, נוכל לאחר כוחות, להתחזק באהבת ישראל, ולבנות עתיד של תקווה וניצחון.
הנני מודה לכם על כך שהנכם קוראים את המאמרים ואף מעירים ומאירים בהערותיכם.
משה דנוך
עבדכם הנאמן