שלום בית בין בני זוג

ההחלטה לכתוב מאמר זה נבעה מתוך חוויה מקצועיות באירוע שאירע לי בשבוע שעבר: בני זוג צעירים ביקשו להתגרש על רקע נסיבות שנראו בעיניי כשוליות, אך התברר כי בשל מעורבות הוריהם הם אשר גרמו להסלמה בין בני הזוג
send whatsapp messsage send FB messsage
שלום בית בין בני זוג איור: DALL E

לאחר שיחה בין בני הזוג הסכימו לדחות לעת עתה את הרצון להתגרש לפחות לעת עתה. כעת ניצבת המשימה אשר חשובה לא פחות – לשוחח עם הוריהם כדי שגם הם יתרמו את חלקם ליצירת שלום בית אמיתי במשפחתם. שלום בית בין בני זוג אינו רק מטרה נעלה, אלא אמנות עדינה של אהבה, סבלנות, והיכולת לראות את נשמת האחר בתוך מסע החיים המשותף.
הרמב"ם, בחיבורו "משנה תורה", מעניק הנחיות מפורטות לשמירה על שלום בית בין בני זוג, תוך התמקדות בתפקידים ובאחריות של כל אחד מהם. הוא מדגיש את חשיבות הכבוד, האהבה וההתחשבות ההדדית כבסיס לחיי נישואין מוצלחים.


שלום בית הוא ההבטחה לכך שדווקא בתוך המורכבויות והאתגרים, בני הזוג ימצאו זה בזו את העוגן, השותפות והבית האמיתי – מקום שבו אהבה, כבוד והבנה הופכים ליסודות יציבים של חיים משותפים


חובות הבעל כלפי אשתו:  הרמב"ם מציין כי על הבעל לאהוב את אשתו כגופו ולכבד אותה יותר מגופו. אהבה זו מתבטאת בהקשבה לצרכיה החומריים והנפשיים, ודאגה לרווחתה באופן מתמיד. הכבוד מתבטא בהערכה, התחשבות ובמתן מקום לרצונותיה ודעותיה. גישה זו מעודדת את הבעל לראות באשתו חלק בלתי נפרד ממנו, ולהתייחס אליה בהתאם.
חובות האישה כלפי בעלה: מנגד, הרמב"ם מדגיש את חשיבות הכבוד והיראה של האישה כלפי בעלה. הוא מציין שעל האישה לפעול בהתאם לרצונותיו של בעלה, ולהתייחס אליו בכבוד הראוי. גישה זו נועדה ליצור הרמוניה בבית, ולהבטיח שהקשר בין בני הזוג יתבסס על הערכה הדדית ותמיכה.
הבנת ההבדלים הנפשיים: הרמב"ם ( במשנה תורה ובמורה נבוכים) מכיר בהבדלים הנפשיים בין גברים לנשים, ומתאר את השוני שבין נפש הגבר לנפש האישה. לפי הרמב"ם, כל אחד מהם נברא עם נטיות שונות, והבנת השוני הזה יכולה לעזור להימנע מוויכוחים ומחלוקות מיותרות בין בני הזוג. הגבר, על פי הרמב"ם, נוטה לחשיבה רציונלית, בעוד שהאישה נוטה לחשיבה אינטואיטיבית ורגשית יותר. השוני הזה יכול להוביל לעיתים לאי-הבנה או חוסר תקשורת בין בני הזוג. על כן  חשוב שכל אחד מבני הזוג יהיה מודע לשונות זו ויתנהל מתוך הבנה, סבלנות ויכולת להבין את הצרכים הרגשיים של הצד השני. ככל שיתקיימו יותר כבוד הדדי, הקשבה ותיאום ציפיות, יפחתו הוויכוחים והמתחים, ויוכל להתקיים שלום בית אמיתי ויציב.
סיכום: הרמב"ם, ב"משנה תורה" ו"במורה נבוכים" , מספק הנחיות מעשיות לשמירה על שלום בית, תוך הדגשת הכבוד, האהבה וההתחשבות ההדדית בין בני הזוג. הבנת ההבדלים הנפשיים בין גברים לנשים, ופעולה בהתאם להנחיות אלו, מסייעת ביצירת חיי נישואין מאושרים והרמוניים.

סיפור מרתק על השכנת שלום בית מופיע בתלמוד הירושלמי, מסכת סוטה, וממחיש את חשיבות השלום בין בני זוג: מסופר על אישה שבעלה נשבע שלא תוכל לשוב לביתם עד שתירק בפניו של רבי מאיר. האישה, נבוכה ומיואשת, לא ידעה כיצד לפעול. כאשר רבי מאיר שמע על כך, הוא ביקש ממנה להגיע לבית המדרש, שם העמיד פנים שסובל מעין כואבת וביקש ממנה לירוק בעינו כתרופה. האישה עשתה זאת, ובכך התאפשר לה לשוב לביתה, והשלום בין בני הזוג הושב על כנו. סיפור זה מדגיש את מסירותם של חכמי ישראל להשכנת שלום בית, אפילו במחיר של פגיעה בכבודם האישי, מתוך הבנה ששלום בין בני זוג הוא ערך עליון ביהדות.

שלום בית, כלומר השגת הרמוניה ושלום בין בני זוג, הוא ערך מרכזי ביהדות, והמקורות מלאים בהדרכות, סיפורים ותובנות בנושא. הנה מספר נקודות מעניינות בנושא:

1. חשיבות השלום בין בני זוג: חז"ל מדגישים את ערך השלום בין איש לאשתו, עד כדי כך שהקב"ה מוכן ששמו הקדוש יימחה במים בטקס הסוטה, כדי להשכין שלום בין בני זוג.

2. הכנסת אורחים ושלום בית: אחת המריבות הנפוצות בין בני זוג היא בנושא הכנסת אורחים. הבעל מביא אורחים, והאישה כועסת על כך. הרב אורי שרקי מציין שהכנסת אורחים היא מצווה, אך יש לעשותה בתיאום ובהסכמה בין בני הזוג, כדי לשמור על שלום הבית.

3. הדרכות לשלום בית: 
כבוד הדדי: הכיוון הכללי של ההתנהגות בין בני הזוג צריך להיות התנהגות של נתינה, לחפש את טובת זולתו. המילה "שלום" באה מהשורש "שלם", כלומר, כל אחד מהשניים משלים את רעהו. כאשר יש שלום בין השניים, זה מרמז שמטבע הבריאה שלנו אנחנו חסרים, והחלק שחסר לנו נמצא אצל בן הזוג.  על כן יש להימנע ככל שניתן ממחלוקת: חז"ל מזהירים שהמטיל אימה בתוך ביתו, סופו שיבוא לידי עבירות חמורות. לכן, יש להימנע מהטלת אימה ומחלוקות בבית, ולשאוף לשלום והרמוניה.

4. שלום בית והשפעתו על הסביבה: כאשר יש שלום בבית הפרטי – בין איש לאשתו, מוקרן ממנו השלום לכל הסביבה, ועד – לכל עם ישראל. חז"ל אומרים: "כל המשים שלום בתוך ביתו, מעלה עליו הכתוב כאילו משים שלום בישראל על כל אחד ואחד".

שלום בית הוא ערך מרכזי ביהדות, המדגיש את החשיבות של הרמוניה, כבוד ואהבה בין בני זוג, כבסיס לחיים משותפים ומאושרים. חז"ל אמרו: "לא מצא הקב"ה כלי מחזיק ברכה לישראל אלא השלום" , מה שמדגיש את התפקיד המרכזי של השלום, ובפרט שלום הבית, בהבאת ברכה לחיים האישיים והמשפחתיים.

מלאכת שלום הבית , אינה קלה , המשפט על הקב"ה כמזווג זיווגים: חז"ל אמרו: "קשה זיווגם של בני אדם כקריעת ים סוף" (בבלי, סוטה ). ההשוואה לקריעת ים סוף מבטאת את המורכבות שבמציאת הזיווג הנכון. כשם שקריעת ים סוף דרשה שינוי חוקי הטבע כדי ליצור מעבר בטוח לבני ישראל, כך גם זיווגם של בני אדם נתפס כפעולה שמעבר להבנה האנושית, הדורשת תיאום מושלם בין איש לאישה מבחינת אופיים, נסיבות חייהם והבחירות שהם עושים.
מדוע זה קשה ? חירות האדם: בני האדם ניחנים בבחירה חופשית, ולכן התאמתם דורשת לא רק השגחה אלא גם איזון עדין בין רצונותיהם, ערכיהם ותכונותיהם. מורכבות הקשר: קשר נישואין אינו רק פיזי או רגשי, אלא שילוב עמוק של עולמות פנימיים, ערכים ותכונות אישיות – מה שמוסיף על האתגר. על כן הביטוי "קשה כקריעת ים סוף" מזכיר לנו שגם בנושאים שנראים טבעיים, יש ממד נסי של השגחה והתאמה אלוהית.

שלום הבית גם בתרבויות שונות כגון סין , הודו , הנצרות והמערב , נחשב לערך חשוב. ההרמוניה המשפחתית נחשבת לערך עליון כבסיס לחברה מתוקנת. המשפחה נתפסת כיחידה המרכזית, והשלום בין בני הזוג משפיע על ההרמוניה הכללית במשפחה ובקהילה. יש תרבויות שהקשר קדוש ולא ניתן להתרה . על כן יש צורך בכבוד הדדי, הבנה וסבלנות בין בני הזוג.

מה קורה אם חלילה שלום הבית נכשל - היהדות מכירה בגט כאמצעי לסיום קשר נישואין במקרה שבו שלום הבית אינו ניתן לשיקום, מתוך תפיסה שהמטרה העליונה היא למנוע סבל ולשמור על כבודם של בני הזוג. מקורות לכך כוללים את הפסוק: "כִּי יִקַּח אִישׁ אִשָּׁה .....ּ, וְהָיָה אִם לֹא תִמְצָא חֵן בְּעֵינָיו... וְכָתַב לָהּ סֵפֶר כְּרִיתֻת" (דברים) גם במשנה, מסכת גיטין, חכמים מסבירים את דיני הגירושין ואת חשיבותו של הגט כתהליך הלכתי מסודר. יוצא שהיהדות, מקדשת את ערך הנישואין אך מעניקה גם דרך להיפרדות מכובדת כאשר שלום הבית מתערער, מתוך חמלה ואחריות הדדית, באמצעות הגט – ספר הכריתות המאפשר התחלה חדשה לשני הצדדים.
סיכום: החשיבות של שלום בית בין בני זוג היא ערך אוניברסלי, המוכר ומוערך בתרבויות ודתות שונות ברחבי העולם. הרמוניה זוגית נתפסת כבסיס למשפחה יציבה, לחינוך ילדים בריאים ולחברה מתוקנת. לכן, השקעה ביחסים זוגיים והרמוניים היא מטרה משותפת לרבים, ללא קשר לרקע תרבותי או דתי.

שלום בית הוא ההבטחה לכך שדווקא בתוך המורכבויות והאתגרים, בני הזוג ימצאו זה בזו את העוגן, השותפות והבית האמיתי – מקום שבו אהבה, כבוד והבנה הופכים ליסודות יציבים של חיים משותפים.
חברות וחברים , שוב אני מודה לכם על כך שאתם קוראים את המאמרים ואף משתפים את כולנו בחוויית הקריאה.

משה דנוך
עבדכם הנאמן