אחרי 456 ימים בשבי, אות חיים מהחטופה לירי אלבג: ''הם עוברים במנהרות שואה מדי יום''

חמאס פרסם סרטון של לירי אלבג שנחטפה מנחל עוז, משפחתה מבקשת להחזירה בדחיפות. דוח משרד הבריאות שהועבר לאו''ם מתאר את ההתעללות הפיזית והמינית שעוברים החטופים ואת הנזק החמור אצל השבים
send whatsapp messsage send FB messsage
אחרי 456 ימים בשבי, אות חיים מהחטופה לירי אלבג: ''הם עוברים במנהרות שואה מדי יום'' לירי אלבג (צילומי ארכיון על פי סעיף 27 א')

456 ימים לאחר שנחטפה ממוצב נחל עוז, ארגון הטרור חמאס פרסם היום (שבת) תיעוד ואות חיים מהחיילת לירי אלבג. לבקשת משפחתה, התיעוד לא יפורסם בשלב זה.

רוני, אחותה של לירי, פנתה לאחותה בהודעה מרגשת: "לירוש שלי, אם את שומעת אותי, אני יודעת שאת חזקה. אנחנו נלחמים בשבילך עד שתחזרי הביתה".

יגיל יעקב, ששוחרר יחד עם אחיו אור בעסקת החטופים לפני יותר משנה, הגיב לפרסום וכתב ברשתות החברתיות: "הסרטון של לירי עשה לי פלאשבק לתקופתי בשבי. עומד מול קלאצ'ניקוב, מפוחד ומתחנן לחזור הביתה". יעקב הוסיף: "משפחת אלבג, כולנו איתכם. עוד קצת ולירי בבית".
ממטה המשפחות להשבת החטופים נמסר כי הסרטון הוא "הוכחה קשה ומוצקת לבהילות בהשבת כל החטופים". המטה קרא לראש הממשלה לנצל את חלון ההזדמנויות ולהשיב את לירי ואת שאר החטופים הביתה בהקדם.

מטה המאבק "חופשי בארצנו" מסר: "שנתיים שהממשלה עסוקה אך ורק בהישרדותה הפוליטית, חייבים להחזיר את החטופים ולהתחיל בשיקום". 

הדוח המזעזע: גברים, נשים וילדים עוברים התעללות מינית ופיזית בשבי, השבים סובלים מבעיות חמורות
בדוח שהוגש למועצת זכויות האדם של האו"ם, חושף משרד הבריאות הישראלי תמונה קשה של עינויים והתעללות בחטופים ששוחררו משבי חמאס בעזה. הדוח מפרט מקרים של אלימות פיזית ומינית נגד גברים, נשים וילדים, לצד מניעת טיפול רפואי מכוון ותנאים מחפירים.

על פי הדוח, חטופים רבים דיווחו על התעללות שכללה הכאות, שלילת מזון ומים, כוויות מכוונות ומעשי תקיפה מינית. במקרים מסוימים, החטופים הוכרחו להתפשט, וחלקם נשרפו במכוון עם ברזל חם.

הדוח מדגיש כי רבים מהחטופים סבלו מהזנחה רפואית חמורה, כאשר שברים, פציעות ורסיסים לא טופלו כראוי, מה שהוביל להחמרת מצבם הבריאותי ולניתוחים נוספים עם שובם לישראל.

כמחצית מהחטופים חוו רעב מכוון והוחזקו בתנאים תברואתיים ירודים, מה שהוביל לאובדן משקל ממוצע של 8-15 ק"ג. במקרים חריגים, ילדים איבדו עד 18% ממשקל גופם. תת תזונה זו הובילה לחולשה כללית, מערכת חיסונית ירודה ועיכובים בהתאוששות מפציעות.

מבחינה נפשית, החטופים דיווחו על טראומות קשות, לרבות חרדה, תחושות אשמה והפרעות שינה. הדוח מציין כי רבים מהם סובלים מתסמונת פוסט טראומטית (PTSD), בעוד שחלקם חווים אשמת ניצולים, דבר שמקשה על תהליך השיקום שלהם.

משרד הבריאות מדגיש כי על אף שהוחל בטיפול רפואי ונפשי מקיף, תהליך השיקום של החטופים עלול להימשך שנים רבות. בנוסף, ההמלצה המרכזית בדוח היא להעניק סיוע מתמשך ולפתח תוכניות שיקום מותאמות אישית לכל חטוף בהתאם לצרכיו.