''מתווה הפיצוי לעסקים קמצני, הבנקים מוכרים לעסקים לא הלוואות, אלא ארונות קבורה''

אילן זגדון, בעלי סבא ג'בטו, ארגן בהתנדבות מאות בעלי עסקים מבאר שבע, שנפגעו בגלל המלחמה והיעדר מתווה פיצוי הולם: ''כל היום אני בשיחות עם הדרגים הגבוהים ביותר ועם ראש העירייה שלנו''
send whatsapp messsage send FB messsage
''מתווה הפיצוי לעסקים קמצני, הבנקים מוכרים לעסקים לא הלוואות, אלא ארונות קבורה'' אילן זגדון. פועל בהתנדבות למען העסקים (צילום רשתות חברתיות, שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')

כמעט שלושה שבועות למלחמה - ועדיין אין מתווה פיצויים בעלי העסקים בבאר שבע. המתווה הנוכחי מדבר על עסקים בטווח ה-7 קילומטרים, ופיצוי מועט או כמעט לא קיים - לעסקים בבאר שבע ובשאר חלקי הארץ, צפון ודרום. הגישה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', היא לשמר את המשק עובד, למרות שעסקים רבים מושבתים בהוראת פיקוד העורף. 

אילן זגדון, הבעלים של סבא ג'בטו, מלווה את בעלי העסקים בבאר שבע עוד מהימים של מתווה הקורונה: ‘’אני מייצג מסעדנים ובעלי עסקים בעקבות התמווה הקמצני של שר האוצר בצלאל סמוטריץ. העסקים בבאר שבע לא מצליחים לסגור את החודש. העיר באר שבע הוחרגה משאר הדרום ולא תקבל מתווה מלחמה, לעת עתה''. אכן, בעלי עסקים רבים עימם שוחחנו מוצאים עצמם סגורים מתוקף התקנות, לא מכניסים שקל, אלבל ההוצאות, האגרות והמסים נגבים מהם במועדם, ללא כל התחשבות.
 


בהיעדר סיוע, עסקרים רבים נאלצים לקחת הלוואות חיצוניות: ‘’מוכרים לעסקים הלוואות שאינן אלא ארונות קבורה, מצבות לעסק''
 



 

‘’אין הכנסות, אבל יש הוצאות: משכורות העובדים, דמי שכירות, תשלומי ארנונה, מסים. כולם נכנסו למשבר, חשבונות הבנק במינוס'', אומר זגדון.  ‘’נעשים ניסיונות קדחתניים, על ידי ראש העיר רוביק דנילוביץ וגורמים נוספים ואני בתוכם,  לשכנע את שר האוצר לכלול את באר שבע במתווה הפיצויים''.

לדברי זגדון, לפני המלחמה ‘’באר שבע הייתה כפסע לפני הכרזתה כעיר זכאית להטבות מס. עכשיו, לא  לא רק שזה נדחה אלא עסקיה לא יזכו לפיצוי הוגן''. הוראות פיקוד העורף בבאר שבע הן כאלו המאפשרות פעילות חלקית. ‘’אבל אנשים לא יוצאים. גם אם העסקים פתוחים, אנשים לא ממהרים לשבת בבית קפה, לא יוצאים מהבית. ‘’לא רק הלקוחות לא באים: יש הרבה עובדים שגויסו בצווי 8, סטודנטים שעזבו את העיר ופלסטינים שלא יכולים להיכנס לעבודה''.

 

עסקים סגורים (צילום: דני בלר)



בינתיים, דחיית משכנתאות והלוואות מוצעת רק למי שגרים בטווח של עד 30 קילומטרים מעזה. אחרים, נאלצים לקחת הלוואות יקרות, עם ריביות של כמעט 20%. משיחות שערכנו עם עצמאים, הלוואות גישור לתקופת המלחמה מוצעות בריביות של פריים+12 עד 15 אחוזים, ריבית אסטרונומית. לזגדון יש דעה נחרצת על ההלוואות האלה: ‘’מוכרים לעסקים הלוואות שאינן אלא ארונות קבורה, מצבות לעסק''.

אכן, ההלוואות שהבנקים משווקים תחת הכותרת ‘’אנחנו אתכם'', יקרות להחריד. גם דחיית התשלומים של המשכנתאות נושאת ריבית. מיכאל, עצמאי זעיר, סיפר לחדשות באר שבע והנגב כי בתקופת הקורונה נטל הלוואה של 15,000 שקלים, אחרי שלא נמצא זכאי לסיוע, בגלל שהיה חדש יחסית בתחום. ‘’אחרי כמה חודשים הכסף נגמר והתחילו הצרות מול הבנק. הפעם זה יותר גרוע, אנשים לא באים, לא קונים, חוששים לעתיד''. בשיחות עם חדשות באר שבע והנגב, עצמאים אחרים מציירים תמונת מצב דומה: מחנק אשראי נוראי. במצב מלחמה שכזה יכול להמיט אסון על עסק קטן שאין לו רזרבות.

 

כוחות צה''ל בנגב ,שהפך לחזית לחימה (צילום: דובר צה''ל)



‘’רוב הפונים אליי הם מסעדנים ובעלי אולמות'', מספר זגדון, אבל גם בעלי עסקים אחרים מספרים דברים דומים. כל מי שיש לו עסק או חברה סובל מהאפליה הפושעת ששר האוצר הכריז עליה במתווה נוכחי''. ‘’אני נמצא בטלפון כל יום עם העוזרים הבחירים ביותר של שר האוצר, שר הכלכלה, שר הפנים. אני מדבר עם יו''ר וועדת הכלכלה ביטן. המתווה הקיים מדבר על להוציא עסקים לעבודה, אבל אין עבודה. מי ייצא למסעדה באווירה הנוכחית?''.

זגדון עושה את ההשתדלות למען העסקים בבאר שבע בהתנדבות מלאה, אחרי שראה שעסקים גדולים וקטנים כאחד נקלעו למצב קשה. הוא מארגן מפגשי זום, לחשיבה משותפת ולשמיעת דעת מומחים. הערב, רביעי, הוא עורך מפגש זום עם משפטנים בנושא חל''ת. כמובן שמצב הדברים אינו נעדר מעיניי ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', שגם הוא פנה היום לשר האוצר, בדרישה להרחבת המתווה. 

נכון לערב זה, רביעי, אין התפתחויות לגבי פיצוי לבאר שבע: ‘’נלחמים על זה'', אומר זגדון, שכמו רוב הקהל בבאר שבע, מבין שהמלחמה הזו לא תיגמר מחר בבוקר ושהממשלה תצטרך להפנים את המצב הנורא ולשנות חשיבה.