מפירנצה לנגב: היינן שחזר כדי להפריח את המדבר

יוגב צדוק ויתר על קריירה בטוסקנה כדי לגדל גפנים בלב הנגב – והיינות שלו כובשים את העולם
send whatsapp messsage send FB messsage
מפירנצה לנגב: היינן שחזר כדי להפריח את המדבר קרדיט צילום: נירה מדר צדוק

עוד שרבים חולמים על חיים באירופה, יוגב צדוק (43) עשה את הדרך ההפוכה – הוא עזב את פירנצה, אחת מבירות היין העולמיות, וחזר לנגב כדי להגשים חלום לא שגרתי: לגדל כרמים במדבר ולייצר מהם יינות בוטיק ברמה הגבוהה ביותר. 
היום, כשהיינות שלו זוכים להכרה בינלאומית ולפרסים יוקרתיים, נראה שההימור השתלם.
"הרבה אנשים לא הבינו למה עזבתי את איטליה כדי לחזור 'לחור' הזה", אומר צדוק בחיוך, "אבל בשבילי, הבית זה כאן. אנחנו עושים משהו חדשני – מפריחים את השממה, תרתי משמע."

מהפכת היין במדבר – מהמחסן המשפחתי ליקב עטור פרסים

כאשר יוגב צדוק הצטרף ליקב המשפחתי בשנת 2009, המציאות הייתה שונה לחלוטין. "היקב היה מחסן קטן עם שני יינות בלבד – קברנה סוביניון ומרלו," הוא מספר. “אבא שלי מכר את היין מתא המטען של הרכב. הוא עבד עם המון אהבה, אבל הכל היה מאוד בסיסי וידני.”
הידע המקצועי שצבר בצפון איטליה סייע לו להביא את היקב למקום אחר לחלוטין. 
"באוניברסיטה למדתי על כל ההיבטים של היין – מהפיזיולוגיה של הגפן ועד אומנות התסיסה, תהליכי יישון בחביות, ואפילו התאמה לאקלים," הוא מסביר. “אבל האתגר הגדול היה ליישם את הידע הזה בנגב.”
הצעד הראשון שלו היה מהפכני – החלפת זני הגפן המסורתיים בזנים המתאימים למדבר. "גיליתי שקברנה ומרלו לא נותנים כאן את התוצאות האיכותיות שרצינו, אז התחלנו לנטוע זנים חדשים, כמו מלבק, פטי ורדו, גרנאש ופינו גרי," הוא מתאר. “זה היה הימור, אבל הוא השתלם בענק.”

מדבר, חדשנות ויין – נוסחה מנצחת

כיום, יקב רמת נגב מייצר ארבע סדרות יין, עם נוכחות בולטת גם בזירה הבינלאומית. סדרת "רמון", למשל, מגיעה מענבים הגדלים בגובה רב במצפה רמון, מה שמעניק ליין טעמים עשירים ומורכבים.
"המלבק שלנו שונה לחלוטין מהמלבק הארגנטינאי המוכר," מסביר צדוק. “הוא יותר קטיפתי, יותר עשיר, ומציג מינרליות מיוחדת.”
אבל העבודה במדבר אינה פשוטה. "הטמפרטורות הקיצוניות והקרינה הגבוהה הם אתגר תמידי," הוא מספר. "צריך לחדש כל הזמן – מהתאמת מועדי הבציר ועד שימוש בטכנולוגיות תסיסה מתקדמות."

בסוף, אתה צריך ללכת עם הלב – ואני שמח שהלב שלי הוביל אותי חזרה הביתה.

מהנגב לבמות הבינלאומיות – פרסים והכרה עולמית

ההשקעה האדירה והחדשנות השתלמו. לאחרונה, סדרת "אקסודוס" של היקב זכתה לשבחים עולמיים:
"אקסודוס גרנד רזרב 2018" – מדליית פלטינום בתחרות Decanter היוקרתית
"אקסודוס רזרב בורדו 2020" – מדליית זהב כפול בתחרות TERRAVINO
"ההישג הכי גדול מבחינתי הוא ההוכחה שאפשר לייצר יינות איכותיים גם במדבר," הוא אומר בגאווה.

להפוך את הנגב לבירת יין חדשה

למרות ההצלחות, צדוק לא עוצר כאן. "החלום הבא שלי הוא להרחיב את הכרמים ולנסות זנים חדשים שמתאימים לאקלים המדברי," הוא מספר. "אביב הקרוב ננטע לראשונה אסרטיקו – זן לבן יווני שגיליתי בטיול ביוון."

אבל מעבר לחזון האישי, צדוק רואה במשימת חייו להפוך את הנגב לאזור יין פורץ דרך. "אני רוצה לראות יותר כרמים, יותר יצרנים, יותר תרבות יין," הוא אומר. "בסוף, אנחנו לא רק מייצרים יין – אנחנו בונים מסורת חדשה."

יין מהמדבר – סיפור הצלחה ישראלי

כשהוא מסתכל לאחור, צדוק בטוח שעשה את הבחירה הנכונה. "הרבה אנשים אמרו לי להישאר באיטליה, אבל בשבילי אין תחליף לשורשים," הוא מסכם.