ישראל נלחמת בפוליגמיה: נכנסו לתוקף הגבלות על משפחות בדואיות מרובות נשים

הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב מפרסמת הנחיות חדשות במסגרת המאבק בפוליגמיה, הקובעות כי החל ממרץ 2026 תוגבל הזכאות למגרש מגורים ומענק כספי למשפחה אחת בלבד.
send whatsapp messsage send FB messsage
ישראל נלחמת בפוליגמיה:  נכנסו לתוקף הגבלות על משפחות בדואיות מרובות נשים יישוב בדואי בנגב. צילום: Stéphanie Groma

הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב הודיעה  על כניסתן לתוקף של הנחיות חדשות להסדרת התיישבות בקרב האוכלוסייה הבדואית בנגב, כחלק מהתמודדות עם תופעת הפוליגמיה. ההחלטה, שנובעת מהחלטת ממשלה מספר 871 שאושרה באוגוסט 2023 ותיקון סעיף 6.5 במועצת מקרקעי ישראל במרץ 2024, מביאה עמה שינויים מהותיים בזכאות למגרשי מגורים ולמענקים כספיים.

בהתאם להנחיות החדשות, החל מה-20 במרץ 2026, כל תא משפחתי יהיה זכאי למגרש מגורים אחד בלבד ללא תמורה, ולמענק כספי אחד בלבד. הזכאות תחול באופן שוויוני בין כל יחידי התא המשפחתי, ללא קשר למספר הנשים בתא. בנוסף, עבור משפחות קיימות, ניתן יהיה להעניק זכאות נוספת עבור בת זוג נוספת שנרשמה כרווקה או גרושה עם ילדים קטינים, בתנאי שכל הצדדים חתמו על הסכמי הסדרה עד מרץ 2026.
בהנחיות מוגדר תא משפחתי ככולל בני זוג נשואים, ידועים בציבור, או בני זוג בעלי ילדים משותפים. גם בני זוג גרושים שעדיין חולקים ילדים משותפים נכללים בהגדרה זו.
הרשות מדגישה כי פרטי הזכאות המלאים ותנאי ההסדרה מפורסמים באתר רשות מקרקעי ישראל. התוכנית נועדה להבטיח חלוקה שוויונית של הקרקעות והמשאבים ולחזק את תהליכי ההסדרה בקרב הקהילה הבדואית בנגב.

לקריאת ההחלטה במלואה