פריצת דרך במחקר הסוכרת: חיידקים במעיים קשורים לסוכרת מסוג 2
מחקר בינלאומי חדש, בהשתתפות חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, חשף קשר משמעותי בין חיידקים במעיים לבין סוכרת מסוג 2. המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature Medicine, מספק תובנות חדשות על תפקיד המיקרוביום בהתפתחות המחלה.
הצוות הבינלאומי, בהובלת פרופ' דונג ד. וואנג מאוניברסיטת הרווארד ובית החולים בריגהם לנשים, כלל חוקרים מארה"ב, אירופה, סין וישראל. הקבוצה הישראלית, בראשות פרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, תרמה נתונים ייחודיים ממחקר ה-DIRECT PLUS.
המחקר, הגדול מסוגו עד כה, כלל 8,117 משתתפים וזיהה 19 מיני חיידקים הקשורים לסוכרת מסוג 2. חמישה מהמינים נמצאו קשורים לסוכרת בלבד, בעוד 14 נמצאו קשורים גם לסוכרת וגם למצב טרום-סוכרת. חלק מהמינים, כמו Clostridium citroniae, Ruminococcus gnavus, ו-Streptococcus mutans, זוהו לראשונה כקשורים לסוכרת סוג 2.
המחקר גם מצא כי מסלולים מטבוליים מסוימים, כולל אלה הקשורים למטבוליזם של גלוקוז וסינתזה של ליפופוליסכרידים, מוגברים משמעותית אצל חולי סוכרת סוג 2. יתרה מזאת, נמצא כי הבדלים ברמת הזן בתוך מינים של חיידקים מסוימים מסבירים חלק מהשונות בסיכון לסוכרת בין יחידים.
פרופ' איריס שי הסבירה: "מחקר חדשני זה מספק תמונה ברורה יותר על תפקיד המיקרוביום במעי בהתפתחות סוכרת סוג 2, ומציע יעדים מיקרוביאליים חדשים לפיתוח מנגנונים מניעתיים וטיפוליים למחלה."
הצוות הישראלי, הכולל את פרופ' שי וד"ר אהוד רינות, השתמש בנתונים ממחקר ה-DIRECT PLUS, שהתמקד בהשפעת דיאטה ים-תיכונית עשירה בפוליפנולים על הקשר בין המיקרוביום למוח ולסיכון הקרדיומטבולי. מחקר זה מצא כי השתלת מיקרוביום לאחר השבחתו בדיאטה עשירת פוליפנולים עשויה לשפר תוצאות בריאותיות בחולים עם סוכרת סוג 2.
ממצאי המחקר פותחים אפשרויות חדשות לאבחון מוקדם ולטיפול בסוכרת מסוג 2, ומדגישים את הפוטנציאל של התערבויות תזונתיות בשיפור בריאות המעיים ובהפחתת הסיכון למחלה.
המחקר נתמך על ידי גופים מובילים כולל משרד הבריאות האמריקאי, המכונים הלאומיים לבריאות (NIH), איגוד הלב האמריקאי, וקרן המחקר הגרמנית.