''אם אין כניסת עובדים פלסטינים לישראל, אז איך אני רואה אותם באתרי בניה?''

רשמית, אין כניסת עובדים פלסטינים לישראל מאז ה-7.10. בשטח, קבלנים מספרים כי אלפים נכנסים בכל מיני דרכים, עם ובלי אישור
send whatsapp messsage send FB messsage
''אם אין כניסת עובדים פלסטינים לישראל, אז איך אני רואה אותם באתרי בניה?'' צילומים: משטרת ישראל, JASON GOH

‘’אם אין כניסת עובדים  פלסטינים לישראל, אז איך אני רואה אותם באתרי בניה?'', כך אומר עובד בפיקוח בענף הבניה, שמסייר באתרי בניה בבאר שבע. מאז ה-7.10, נאסרה כניסת פלסטינים לישראל ונוצר מחסור של עשרות אלפי עובדי בניה מיומנים. ענפים נוספים שנפגעו הם המזון, המלונאות והאירוח. 

על פי הנתונים שהציג אסף גבע מאגף הכלכלן הראשי באוצר, בתחילת השנה, שיעור העובדים הפלסטינים לפני המלחמה בענף הבנייה היה 29%, מתוך  251,000 עובדים בענף. כעת, בעקבות היעדרות העובדים הפלסטינים, צפויה ירידה של 35% בתוצר החודשי, ובמספרים 2.4 מיליארד שקלים. בענף החקלאות, ששם עמד שיעור העובדים הפלסטינים על 12%, חלה ירידה של 19% בתוצר החודשי מאז תחילת המלחמה והנזק לתוצר החודשי של הענף עומד על 400 מיליון שקלים.

 

אחד מנתיבי הכניסה של פלסטינים לנגב (צילום: רגבים)



האם פועלים פלסטינים נכנסים לישראל ‘’מתחת לשולחן'': לפי המשטרה, לא. המשטרה, מסבירים לנו, אינה מעניקה אישורים אלא אוכפת. לפי קבלנים, יש מי שמצליחים להוציא אישורים, הם בדרך כלל עובדים מבוגרים שכבר נכנסו בעבר לישראל. עובדים אחרים הם מסתננים המגיעים לדרום, בדרך כלל דרך פרצות בגדר. ‘’כולם יודעים שיש פרצות, אף אחד לא עושה דבר. מדובר בסך הכל בכאלה שבאים לעשות יומית בישראל, לעבוד בכמה מאות שקלים ולחזור לכפרים, חלקם סמוכי גבול. על הדרך, יש מי שעושים עליהם קופה: זה שלוקח אותם עד הגדר, זה שמכניס אותם לישראל וזה שמסיע אותם בארץ. כולם מקבלים נתח ומתפרנסים יפה. הבעיה שלי היא לא עם העובדים, אלא עם האפשרות שיכולים להסתנן גורמי טרור'', מספר לחדשות באר שבע והנגב תושב באחד מיישבי הלווין שראה את התופעה ליד הבית. לפעמים, הוא מספר, הם עוברים ליד היישוב.  

וידאו: נתיב הברחות פלסטיני לתוך ישראל (ארכיון / רגבים)
 




בעבר, תנועת רגבים התריעה נגד התופעה, אך העובדים המשיכו להסתנן. כעת, על פי גורמים בענף הבניה, אלפי עובדים פלסטינים מצליחים להיכנס לישראל, באישורים ותחת נוהל שנקרא ‘’סגירת מעגל'', בידיעת השלטונות בשני הצדדים ותוך שימוש באפליקצייה שנקראת ‘’אלמונסק''. לא מדובר בסוד מדינה: ביוטיוב יש אפילו סרטון הדרכה עם פרזנטורית מסבירת פנים בשפה הערבית, המדריכה את השימוש ב''קיוסק'' - מכשיר ההחתמה הביומטרי. 

אין כניסת פלסטינים? לשכת תיאום פעולות הממשלה בשטחים בסרטון הסברה על הפעלת אפליקציית ‘’אלמונסק''. 
 


ענף הבניה בסכנת קריסה, איחור המסירה הממוצע הוא כ-9 חודשים

בממשלה הצהירו כי יאפשרו לאלפי עובדים מהודו וסרי לנקה להגיע לעבודה בישראל. בפועל, לא ההודים ולא שכניהם מסרי לנקה ממהרים להגיע לישראל. אלה שכן מגיעים, אומרים גורמים בענף הבניה, לא עובדים כמו הפלסטינים.

בעקבות המצב, הוקמה מחדש  "השדולה לקידום בנייה ודיור", ביוזמת ח"כ אלי דלל (ליכוד) וח"כ זאב אלקין (הימין הממלכתי). השדולה נענתה לבקשתה של התאחדות הקבלנים בוני הארץ לפעול לטיפול רוחב במשבר בענף.

בכינוס הקמת השדולה שהתקיים השבוע בכנסת, נפגשו נציגי קבלנים  ורוכשי דירות עם חברי כנסת מכל סיעות הבית.  במהלך הישיבה, נציגי הקבלנים הציגו לחברי השדולה את תוצאות המשבר החמור בענף הבנייה והתשתיות.

על פי הנתונים שהציגה בישיבה  התאחדות הקבלנים  בכנסת, האיחור הממוצע במסירת דירות ותשתיות, עומד כיום על  9 חודשים. על פי נתונים של חברת  CofaceBDI מעל 350 קבלני ביצוע קטנים ובינוניים כבר קרסו מתחילת השנה, עלייה של 7% לעומת התקופה המקבילה ב-2023, שהייתה שנה קשה, בטרם פרצה המלחמה.

 

אין כניסה, אבל יש נוהל כניסה (צילום מסך, קטעים רגישים הושחרו)



ממשטרת ישראל נמסר:  ‘’המשטרה מנהלת מאבק נחוש ובלתי מתפשר בתופעות של כניסה לישראל שלא כדין נגד מעסיקים מלינים וכאלו המסייעים ומאפשרים את כניסת השב"חים אל תוך תחומי הארץ לא היתר''.

‘’במסגרת הפעילות מתבצעות פעולות יזומות, גלויות וסמויות, בטיפול בתופעה שכוללות סגירת בתי עסקים לצד הגשות כתבי אישום ובקשות מעצר. כל תלונה או דיווח המתקבלים במשטרה ומעלים חשד לביצוע עבירה פלילית מטופלים מיד, ביסודיות ובמקצועיות כשבמקביל המשטרה פועלת כל העת באופן יזום והתקפי נגד תופעות פשיעה שונות המטרידות ופוגעות בתושבי האזור במטרה לאתר ולהעמיד לדין את העבריינים ובמטרה להגן על שלום הציבור ובטחונו''.

קראו עוד באותו נושא:
צפו: כך פועל ''ציר ההברחות'' הפלסטיני ללב שטח ההפקר בנגב