שלום אביטן, אגדת הכדורגל של הפועל באר שבע, הלך לעולמו

יום עצוב בספורט: שלום אביטן, ''מלך השערים'' של הפועל באר שבע, מאזרחיה האהובים של באר שבע, הלך לעולמו בגיל 72
send whatsapp messsage send FB messsage
שלום אביטן, אגדת הכדורגל של הפועל באר שבע, הלך לעולמו שלום אביטן ז''ל (צילום: שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')

השחקן האגדי שלום אביטן, מלך השערים של הפועל באר שבע, הלך לעולמו הבוקר, שישי והוא בן 72. הוא יובא למנוחות בשעה 14:00. הידיעה על פטירתו הורידה אבל כבד לא רק על אוהדי הפועל, אלא גם על רבים בבאר שבע שהכירו אותו בספורטאי משובח וכדמות ססגונית. הוא זכור כמי שתרם תרומה אדירה לזיכה השניה באליפות של הפועל בעונה המשובחת של 1975-76. גם אחרי שפרש ממשחק, נשאר כאחת הדמויות האהובות בעיר ונהג לשבת עם חבריו בפרלמנט בשכונה ט'. יחד עם העיתונאי שוקי בנאדו ז''ל, אביטן היה מצחיק ומדהים את הנוכחים בסיפורים שלו מעולם הספורט ובכלל. בשנים האחרונות אביטן לא היה בקו הבריאות בשל בעיית כליות ממנה סבל. 

ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', ספד: ‘’יום עצוב! שלום אביטן מגדולי חלוצי הפועל באר שבע (מלך השערים שלה בכל הזמנים) ומדינת ישראל, נפטר הבוקר. הוא וחבריו מקבוצת הפועל באר שבע, הביאו כבוד רב וגאווה לעיר, כאשר זכו באליפויות המדינה באמצע שנות השבעים. שלום היה דמות צבעונית מיוחדת והוא יחסר מאוד לנוף הבאר שבעי ולכדורגל הישראלי. תנחומינו מעומק הלב, לרעיה המסורה גילה, לילדיו ולנכדיו שעטפו אותו באהבה עד לרגעיו האחרונים. העיר באר שבע מרכינה ראש. יהי זכרו ברוך!'' 

סגן ראש עיריית באר שבע, שלומי נומה, ספד לו: ‘’בוקר עצוב מאוד. בכאב גדול אנחנו נפרדים היום  מאגדת הכדורגל הגדולה של ישראל,  שלום אביטן. את שלום הכרתי בילדותי. הוא היה דמות צבעונית ומיוחדת בנוף המקומי שתמיד מיגנטה סביבה את כולנו. תמיד בחיוך, בהומור וב"פה גדול ".  לאחרונה,  התמודד שלום עם מחלה קשה,  ולמרות שניסינו למצוא את הטיפול הטוב ביותר,  היום המאבק שלך הסתיים. כמו תמיד היית עטוף במשפחה מיוחדת ואוהבת, בחברים כשלצידך תמיד הייתה גילה, שלא הניחה לך לרגע. שלום היקר תחסר לכולנו''.

 

צילום: פייסבוק שלומי נומה, שימוש הוגן על פי סעיף 27 א'



בקבוצת הפועל באר שבע ספדו לו הבוקר: ‘’מלך שערי הקבוצה בכל הזמנים, שלום אביטן, הלך לעולמו. שלום שיחק לראשונה בקבוצה בעונת 1972/1973. הוא חזר לקדנציה שנייה בעונת 1975/1976 ותרם לזכייה באליפות השנייה בתולדות המועדון. עד לסיום הקריירה, שלום ערך במדי המועדון 251 הופעות (מקום חמישי בתולדות המועדון) וכבש מעל ל-100 שערים בכל המסגרות, שמציבים אותו בפסגת טבלת מלך שערי הקבוצה בכל זמנים. אנו מחזקים בשעה זו את שרון אביטן, בנו ושחקן העבר של המועדון ומנהלה המקצועי לשעבר של מחלקת הנוער, ואת כלל משפחת אביטן. שלא תדעו עוד צער''.

ראיון מרתק: העיתונאי, העורך ושדר הספורט משה ניר ראיין לפני למעלה מעשור את שלום אביטן והוציא ממנו לא מעט פנינים (דרום טי.וי)
 



שלום אביטן  הגיע להפועל באר שבע מהקבוצה העירונית היריבה, בית"ר באר שבע, במסגרת עסקה של החלפת שחקנים. אביטן הבקיע שער כבר במשחקו הראשון בקבוצה, בשנת 1972, בניצחון 3–0 על מכבי נתניה. בהמשך העונה הסתכסך עם מאמן הקבוצה אלי פוקס. לאחר שנה שוחרר אביטן מקבוצתו והצטרף לבית"ר ירושלים. לקראת עונת 1975/1976 חזר להפועל באר שבע ותרם לזכייתה בתואר אליפות המדינה השני בתולדותיה.

 

בפרלמנט החברים בעיר העתיקה (צילום: יהודה אלוש, מתוך הפייסבוק / שימוש הוןגן על פי סעיף 27 א')

אביטן שיחק במדי נבחרת ישראל בשני משחקים בשנת 1978. במשחק הראשון, מול נבחרתה האולימפית של הולנד, כבש את שני השערים בניצחון 2–0. במשחקו השני מול נבחרת רומניה, הוחלף בשלהי המשחק לאחר שסירב לבצע את הוראותיו הטקטיות של המאמן, עמנואל שפר. בעת יציאתו אף השליך את חולצתו על המאמן הלאומי ובעקבות התנהגותו נופה מן הנבחרת.

למעט עונה אחת בהפועל ירושלים, המשיך אביטן לשחק בבאר שבע עד סיום עונת 1984/1985. לאחר עונות אלו סיים את הקריירה בליגה הבכירה בקבוצת הפועל תל אביב, בה שיחק עונה אחת ועמה זכה באליפות בשנת 1986. בנוסף לשער אחד בגביע הטוטו, כבש אביטן שער אחד בליגה במדי הפועל תל אביב, בדרבי מול מכבי תל אביב. לאחר מכן שיחק גם בהפועל אשדוד לפני שפרש ממשחק פעיל.


1984, מגרש בלומפילד ביפו. בית''ר ירושלים רצה בצמרת ואילו באר שבע במאבק הישרדות. מלמיליאן מעלה את הירושלמים ליתרון של 0-1 בדקה ה-42, אולם מיד אחר כך מסיר יורם ארבל שדר ערוץ 1 את כובעו לכבודו של שלום אביטן שמשווה בשער נהדר בדקה ה 44 1-1 בסיום. (קרדיט: וסרמיליה / הערוץ הראשון)

אביטן נודע בבעיטותיו החזקות ממרחק ונזקפים לזכותו מספר שערים מרהיבים. לאורך כל הקריירה שלו נודע אביטן בהתבטאויותיו הקיצוניות והשחצניות. הוא הסתכסך תכופות עם חבריו לקבוצה ועם מאמניו. במיוחד בא הדבר לידי ביטוי בסכסוכים עם מאיר ברד, רפי אליהו וג'קי דקל שהיו מנהיגי הקבוצה בשנות השבעים ולא הסכימו להשלים עם התנהגותו על המגרש ומחוצה לו.

לאחר פרישתו אימן מספר קבוצות בליגות הנמוכות, ביניהן את קבוצת נעוריו בית"ר באר שבע. בשנת 2000 מונה למאמן הפועל דימונה והתפטר כשבוע וחצי לאחר מכן עקב חילוקי דעות עם יו"ר הקבוצה מיכאל ראובן.