''הפעילות הצטמצמה בכמעט 70 אחוזים. ייקח שנה לבאר שבע להתאושש''
‘’בגלל המלחמה, לא הייתה עבודה וגם המצב לא הניח לנו לשבת בחיבוק ידיים, אך הקמנו חמ''ל שכל מטרתו לסייע למפונים למצוא דירה'', מספר אדיר בניסטי, מבעלי תיווך אדיר, בהנהלת שרלי בניסטי, בעיר העתיקה בבאר שבע. ‘’אני יכול להגיד כי הפעילות הצטמצמה ב-60 עד 70 אחוזים. הכל נעצר, מכירות והשכרות וכל המאמצים שלנו, שלי ושל אחרים בתחום בתיווך בבאר שבע הופנה לסייע למפונים. המצב לא קל ואני מעריך שייקח בין שנה, לשנה וחצי, כדי שהמשק ובתוכו ענף הנדל''ן, יחזור למה שהיה''.
כשפרצה המלחמה, לא חשבנו על משהו אחר מלבד לעזור. היה לנו ברור מה צריך לעשות'', מספר אדיר. ‘’אבל החשבונות לא הפסיקו להגיע. בין אם זה חיובים, מסים, הורדות, משכנתאות. זה המשיך רגיל. שלא תבין אותי לא נכון: אני לא מתמסכן. אנחנו חזקים, אנחנו נטה שכם. אבל צריך להתחשב וצריך לעזור לעסקים, למנוע מהם לקרוס
אדיר ואביו שרלי, שפתח את המשרד לפני כ-40 שנה במה שמוכר כ''רחוב המתווכים'', לא יכול לשער את מה שקרה ב-7.10. יממה לאחר מתקפת הטרור, כשהעיר באר שבע עוד הייתה בין אזעקה לאזעקה, עובדי המשרד הפכו את המשרד לחמ''ל, שפעל כמעט מסביב לשעון. ‘’אני יכול לספר שראינו את הצד היפה של הבאר שבעים: מי שהיו לו דירות או יחידות דיור, השכיר, היו גם רבים שאאפשרו למשפחות המפונים להיכנס - ושרק ישלמו את ההוצאות. כל העבודה שלנו הייתה בהתנדבות. אלי ואצל אחרים בענף. שלא ישאר מפונה ללא קורת גג. חיבקנו ואנחנו מחבקים את מי שנאלצו לעזוב את בתיהם. זו הרוח - וגם המסורת שלנו כמשרד''.
המשק הישראלי נעצר ב-7.10: עשרות אלפים, מדרום ומצפון, מפונים מבתיהם, בבחינת פליטים בארצם. יישובים נחרבו ואיש לא יודע מתי ניתן יהיה לחזור אליהם. העזרה מצד הממשלה מגיעה לאט מדי, מעט מדי ומאוחר מדי. בנדל''ן - העבודה בחלק מהאתרים עצרה לגמרי, אחרי שנאסרה כניסת פלסטינים בארץ. בין הנפגעים - קבלנים קטנים ובינוניים, שרואים בדאגה איך לוחות הזמנים השתבשו וכנראה מסירת הבתים תידחה.
‘’כשפרצה המלחמה, לא חשבנו על משהו אחר מלבד לעזור. היה לנו ברור מה צריך לעשות'', מספר אדיר. ‘’אבל החשבונות לא הפסיקו להגיע. בין אם זה חיובים, מסים, הורדות, משכנתאות. זה המשיך רגיל. שלא תבין אותי לא נכון: אני לא מתמסכן. אנחנו חזקים, אנחנו נטה שכם. אבל צריך להתחשב וצריך לעזור לעסקים, למנוע מהם לקרוס''.
‘’המלחמה שינתה את הכל: מי שחשב לקנות עצר, אלפי סטודנטים במילואים, המחירים רשמו ירידה של עד 10 אחוזים. איש לא יודע מתי תסתיים הלחימה וזה סימן השאלה הגדול על כולנו. תשאל מתווכים ברחוב שלנו, אצל כולם המצב דומה''.
עד כמה המשבר הכלכלי בעקבות המלחמה משפיע על מצב הנדל''ן בבאר שבע? גורם בענף הנדל''ן אומר כי לא ניתן לדעת ‘’בלחיצת אצבע'' כמה דירות ריקות בעיר: ‘’אבל יש בבאר שבע דירות ריקות - בין אם דירות שלא הצליחו להימכר או דירות שהיו מיועדות לסטודנטים ונותרו ריקות, אחרי שבבן גוריון לבדה כ-6,000 סטודנטים נמצאים בשירות מילואים פעיל. דרך טובה לבדוק מה קורה היא להיכנס ללוחות השונים ולבדוק כמה דירות עומדות למכירה בעיר או שכונה. אני רואה גם נכונות של בעלי נכסים להתפשר על מחירים, מגמה שהתחילה לפני המלחמה. רוב התנועה בבאר שבע היום היא של מפונים''.
לוח יד 2 מציג 3,369 דירות למכירה בבאר שבע. אתר מדל''ן מציג 663 דירות להשכרה: ‘’להערכתי, מדובר בתמונה חלקית, שלא כוללת נכסים בבלעדיות אצל מתווכים, יחידות דיור וגם דירות שמוכשרות ב''שחור''. אבל העיר באר שבע קלטה אלפי מפונים וטוב שכך, והם בלב שלנו. טוב שנמצאו הפתרונות עבורם. אבל אסור לשכוח שהבנייה והנדל''ן הם שני הקטרים הכלכליים המובילים של באר שבע ואם הם עוצרים, הרכבת כולה עוצרת''.