מקומם: הממשלה יוצאת בהליך ענק של פינוי-בינוי, אבל לא בנגב
בהתאם למסקנות הוועדה הממשלתית לקידום התחדשות עירונית בפריפריה, אשר אומצו על ידי קבינט הדיור, יוצא לדרך מהלך ממשלתי רחב היקף שמטרתו לאפשר התחדשות עירונית בערי הפריפריה. במסגרת מהלך זה יחודשו מאות מבנים ישנים בערים אלה, ויוחלפו בבניה חדשה לפי תקן רעידות אדמה ומיגון דירתי, כך נודיעה השבוע ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית. מעיון ברשימה, עולה כי אף אחד מהמתחמים אינו בנגב: מדובר במתחמים בעפולה, קריית שמונה, בית שאן, חצור הגלילית, מגדל העמק ואילת.
עם השלמת עבודה מקיפה שביצעה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לאיתור כלל המתחמים המתאימים לפינוי בינוי בערים אלה, היא החלה השבוע בתכנון מפורט של עשרות מתחמים מתוכם, בהליך מואץ. בהתאם לניתוח הכלכלי שביצעה הרשות ביחס למתחמים שנבחרו, סבסוד כלל המתחמים שאותרו יהיה כרוך בתקציב של כ-10 מיליארד ₪, בתכנית רב שנתית, שתובא לדיון בממשלה.
הליך האיתור בוצע בכל הערים המוגדרות כבעלות סיכון סייסמי גבוה, בשל מיקומן לאורך קו השבר הסורי אפריקני - קריית שמונה, חצור הגלילית, צפת, טבריה, בית שאן, עפולה, מגדל העמק ואילת. ממצאי עבודה זו הביאו לאיתור של 110 מתחמים המתאימים לביצוע מיזמי פינוי בינוי, הכוללים כ-1,000 מבנים, בהם כ-14,300 יחידות דיור, אשר יוחלפו בכ-37,000 יחידות דיור חדשות בתום ביצוע הליך ההתחדשות.
דווקא בנגב, אירועי ה-7.10 וסבבי הלחימה מעלים את הצורך בחיזוק מבנים ותוספות ממ''דים דווקא בשכונות הוותיקות, שלתושביהן אין יכולת כלכלית לא לבנות ממ''ד ולא לעבור לדירות חדשות. בבאר שבע מדובר בדירות בשכונות הוותיקות ג', ד', חלקים משכונה ה', שכונת נחל בקע וי''א. יזמים פרטיים מחפשים את שורת הרווח ועל פי מחירי הדירות בשכונות אלה, יש צורך בהקמת מגדלי ענק על מנת שההשקעה תשתלם. נכון להיום, עיקר המהלכים מסתכמים בהחתמת דיירים. מועצת העיר באר שבע נדרש לא פעם לסוגיה, בין היתר בעקבות כתבות בנושא שפורסמו בחדשות באר שבע והנגב.
על פי שיחות עם יזמים, סף הכדאיות לפינוי-בינוי הוא כאשר שוויה של דירה הוא כ-2.5 מיליון שקלים לדירה בגודל 75 מ''ר. מתחת לזה, הממשלה צריחכה להכניס את היד לכיס, משהו שהוא פחות מסביר בשנת תקציב קשה כפי כ-2024 מסתמנת בשל המלחמה ועלויות השיקום האסטרונומיות של היישובים בנגב
החתמת הדיירים היא שלב מאוד ראשוני בביצוע פרויקט, אך החתימות שוות כסף במקרהו הפרויקט יקודם בבוא היום. במבני דירות מסויימים בבאר שבע נוצר מצב בו דיירים אותו מצבנה חתומים אצל יזמים שונים ואין בידם אפילו מידע לתחילת הביצוע. בישיבות מועצת העיר באר שבע דובר לא פעם על כך, שלפני שחותמים על מסמך כלשהו בנושא פינוי בינוי, מאוד רצוי להתייעץ עם מנהלת ההתחדשות העירונית.
בבאר שבע, במיוחד בבניינים בהם תחלופת שוכרים גבוהה, המקלטים אינם שמישים וגם לא יעילים במקרה של מתקפת טילים: לדיירים מבוגרים קשה לרדת במדרגות וחדרי המדרגות פתוחים ואינם מספקים הגנה.
וידאו: ישיבת מועצת העיר בתחילת אפריל, 2022. התייחסות לנושא פינוי-בינוי. צילום: דני בלר.
בבאר שבע מקודמים מספר פרויקטים מזה שנים, בשכונות ג' וד'. גם אם יוכרז על פינוי-בינוי מיידי, מדובר בהליך שלוקח שניםפ עד לקבלת המפתחות. מהצעות שהגיעו לידינו, אצל אחת היזמיות למשל, מדברים על לא פחות מ-54 חודשים (כ-4.5 שנים), בין פינוי הדירה הישנה, לבין קבלת הדירה החדשה. בתל אביב, הליכים של התחדשות מבנים ארכו גם כמעט 10 שנים, בשל התנגדויות שכנים וסבבי לחימה.
על פי שיחות עם יזמים, סף הכדאיות לפינוי-בינוי הוא כאשר שוויה של דירה הוא כ-2.5 מיליון שקלים לדירה בגודל 75 מ''ר. מתחת לזה, הממשלה צריחכה להכניס את היד לכיס, משהו שהוא פחות מסביר בשנת תקציב קשה כפי כ-2024 מסתמנת בשל המלחמה ועלויות השיקום האסטרונומיות של היישובים בנגב.
שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף: "התחדשות עירונית כפי שאנו נוכחים שוב ושוב, היא הרבה מעבר להגדלה של כמות יחידות הדיור לאוכלוסייה הצומחת, היא מחדשת תשתיות עירוניות, מחזקת וממגנת, וקידומה הוא משימה לאומית ראשונה במעלה, בפרט בפריפריה ובעיירות הפיתוח. להתחדשות עירונית יש תפקיד חיוני בשיפור איכות החיים של התושבים, קידום צמיחה כלכלית ובהחייאת האזורים הוותיקים. כשר הבינוי והשיכון, אני רואה מחויבות גדולה להניע יוזמות להתחדשות עירונית שיעצבו את עתיד הערים בישראל וערי הפריפריה בפרט. זו רק הסנונית הראשונה, בתקווה שבשיתוף פעולה יחד עם הרשויות המקומיות, נוכל להביא בשורות נוספות בקרוב".
מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר: "התחדשות עירונית לא תוגבל עוד למרכז הארץ בלבד. אנו עושים היום צעד ענק קדימה במשימה הלאומית של הוצאת ההתחדשות העירונית אל מחוץ לאזורי הביקוש, וכניסתה לערי הפריפריה, שאין זקוקות מהן לחידוש, חיזוק בפני רעידות אדמה ותוספת ממ"דים. בניגוד אולי למקובל לחשוב, אני מאמין כי חידוש ערי הפריפריה הינו תהליך בר ביצוע, בהיקפי זמן ותקציב סבירים. נפעל לקידום כלל מתחמי הפינוי בינוי שאותרו כמתאימים לכך, עד לחידושם. אני מודה לשותפינו ברשויות המקומיות, אשר נותנים את מלוא התמיכה למיזמים אלה, ולצד זאת מזמין את תושבי השכונות המתחדשות לפנות אל המינהלות שהקמנו למטרה זו ולהסתייע בהן במסגרת ההליך."
קראו עוד באותו נושא:
לפני שאתם חותמים על פינוי בינוי כדאי לכם לצפות...
פינוי-בינוי בבאר שבע: הבלאגן חוגג, תושבי השכונות מבולבלים
תחקיר מיוחד: האם באר שבע נכנסת ל''טרפת'' פינוי-בינוי?