האם כנס יגדיל את אחוז המועסקים בהיי טק בבאר שבע?

עשרות יוצאי אתיופיה תושבי באר שבע השתתפו בכנס חשיפה להיי טק של משרד העבודה, בעקבות נתוני התעסוקה העגומים בבירת הנגב
send whatsapp messsage send FB messsage
האם כנס יגדיל את אחוז המועסקים בהיי טק בבאר שבע? צעירים מיוצאי אתיופיה בכנס בבאר שבע (צילום: יח''צ)

משרד העבודה ועמותת טק-קריירה קיימו ערב חשיפה לתוכנית In- Tech בבאר שבע במטרה ליצור היכרות עמוקה עם מקצועות ההייטק השונים ולשלב באפיק זה אוכלוסיות מגוונות.  על פי משרד העבודה, הצעד הבא של יוצאי אתיופיה בבאר שבע הוא הייטק: עשרות יוצאי אתיופיה, תושבי באר שבע והאיזור,  התאספו יחד בשבוע שעבר והשתתפו בכנס חשיפה לתוכניתIn-Tech   מטעם טק-קריירה ובשיתוף משרד העבודה.

עם זאת, נתוני התעסוקה בבאר שבע עגומים למדי: על פי סקר כוח האדם לחודש דצמבר 2022 בישראל, של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, האחוז הנמוך ביותר של משקי בית עם מועסקים הוא בבת ים - 72.6% ובבאר שבע- 73.3%. רק אחוז מהסטודנטים  יוצאי אתיופיה מתקבלים למגמות היי טק. מספר האקדמאים מיוצאי אתיופיה בישראל כולה: 140 איש בלבד.
 


רק 140 אקדמאים יוצאי אתיופיה מועסקים בשוק ההייטק הישראלי ומהווים פחות מאחוז הסטודנטים במסלולי הלימוד להייטק
 





בדיון בוועדת הכלכלה, שנערך לפני כשנתיים, נחשף כי רק 3% מהם מרוכזים בנגב וכי רשות החדשנות לא הכירה כלל את תכנית ‘שמים את הפריפריה במרכז" של משרד הכלכלה ולא פעלה לפיה. גם מספר המשתלבים ביחידות הטכנולוגיה העילית בצה’'ל, מערי הפריפריה נמוך מאוד. יחידות הטכנולוגיה העילית בצה''ל הן שער הכניסה לעולם היי טק, לפחות כשמדובר במשרות נחשקות ובשכר גבוה. 

אחוז בלבד מהסטודנטים יוצאי אתיופיה לומדים מקצועות היי טק

במהלך הערב שהתקיים ב''תמוז'', בעיר העתיקה של באר שבע, המשתתפים למדו כיצד לבחור את המקצוע הנכון המתאים להם בהייטק ואילו תוכניות לימודים זמינות עבורם כדי לסלול להם את הדרך לשם. בנוסף, אנשים מובילים בתעשיה הגיעו על מנת לספר את סיפורם ואף לענות על שאלות מהקהל. בנוסף לכך החלה להתרקם רשת חברתית  (נטוורקינג) של יוצאי אתיופיה המעוניינים בהייטק באיזור.

התוכנית הוקמה בתמיכת משרד העבודה, במטרה להגדיל את אחוז יוצאי אתיופיה והפריפריה, בתעשיית ההייטק ביחס לאוכלוסייה הכללית על-מנת להגדיל עבור רבים את האפשרות להשתלב במקצועות בעלי שכר גבוה בתעשיית ההייטק. מטרת התוכנית היא ליצור היכרות רחבה עם המקצועות השונים והמגוונים בענף ההייטק, לייצר "רשת קשרים חברתית" למשתתפיה סביב תעשיית ההייטק, ולאפשר התנסות מעשית בענפים השונים שבעקבותיה לכל אחת ואחד ממשתתפי התוכנית, יש את האפשרות לבחור בענף שהכי מתאים עבורם, ולהיפגש עם יועצת המכווינה אותם לאפיק ולמוסד האידיאלי עבורם על בסיס המצב האישי של כל אחת ואחד מהמשתתפים.

ישראל אוזן מנכ״ל משרד העבודה: ״מדיניות משרד העבודה היא לתת מענים איכותיים בתעסוקה לכל אדם ובכל גיל, ועל מנת שתהיה רלוונטית לשוק התעסוקה. בתכנית זו אנו מקיימים שותפות עם מעסיקים כדי להגביר את המודעות של מעסיקים במשק לתעסוקה מגוונת ויתרונותיה. כיום, רק 140 אקדמאים יוצאי אתיופיה מועסקים בשוק ההייטק הישראלי ומהווים פחות מאחוז הסטודנטים במסלולי הלימוד להייטק. זהו תפקידנו, לספק פתרונות יצירתיים שיתנו מענה הן לעובדים מכלל האוכלוסיות במשק והן לשוק העבודה המשתנה.״