צעד נוסף בדרך להקמת רכבת קלה בבאר שבע

הוועדה לתשתיות לאומיות במנהל התכנון החליטה היום, שני, על קידום התוכנית לתוואי הרכבת הקלה בבאר שבע, פרויקט עליו מדברים לא מעט זמן בבאר שבע. הקו החדש יחבר מוקדים מרכזיים בעיר, לאורך שדרות רגר, את שתי תחנות רכבת ישראל בבאר שבע (מרכז וצפון - אוניברסיטה), מוקדים לאורך כביש 60 ואת קריית המודיעין המוקמת באיזור ליקית.
לדברי היוזמים, התוכנית מהווה שלב חשוב לקראת מעבר צה"ל לנגב, כאשר היא אמורה לתת מענה להסעת המשרתים מתחנות רכבת ישראל והאוטובוסים לשער הכניסה של קריית המודיעין החדשה, לכשזו תפתח.
מדובר בפרויקט רחב היקף, שעלותו מוערכת בכ-8 מיליארדי שקלים. סיום העבודות צפוי בעוד כעשור, אך אכלוס קריית המודיעין אמור להתקיים כבר ב-2028. מדובר בעניין קריטי, שכן כבר לפני כמה שנים הובהר על ידי משרתי הקבע ביחידות הטכנולוגיות, כי אחד החסמים למעבר שלהם לנגב הוא הצורך לקצר את זמן ההגעה ממרכז הארץ לבאר שבע. מרבית המשרתים ביחידות העילית הטכנולוגיות מתגוררים במרכז
ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', בירך: ‘’עוד שלב במאבק שלנו להקמת הרכבת הקלה המטרופולינית-פרברית הצליח! ההחלטה היום של הוועדה לתשתיות לאומיות שבמינהל התכנון, על קידום התוכנית לתוואי הרכבת הקלה בבאר שבע, היא בשורה חשובה מאוד לעתיד התחבורה בבאר שבע ובנגב. הרכבת תהווה קטר צמיחה כלכלי לבאר שבע ולאזור כולו שישרת את הישובים האזרחיים ואת בסיסי צה"ל''.
בתוך באר שבע יושלם תוואי טבעתי על ידי קישור רח' חיים יחיל דרך רח' גרשפלד לדרך אליהו נאווי, שישמש ציר תחבורה מרכזי ב'מתחם 8' שבו מתוכננות 17 אלף יחידות דיור בבינוי של עד 30 קומות ו-1.4 מיליון מ"ר של שטחי מסחר ותעסוקה, וכבר היום מהווה מוקד מסחר ותעסוקה חשוב במטרופולין.
במקטע שמחוץ לעיר, תיסע הרכבת לאורך כביש 60 עד לקריית המודיעין, משם תשיק למסילת גורל והישוב לקיה ותמשיך עד למעבר מיתר. עם זאת, הקו המתוכנן לא יכסה את השכונות הדרומיות של העיר, את קיבוץ חצרים ואת בסיס חיל האוויר הגדול הסמוך אליו.
מדובר בפרויקט רחב היקף, שעלותו מוערכת בכ-8 מיליארדי שקלים. סיום העבודות צפוי בעוד כעשור, אך אכלוס קריית המודיעין אמור להתקיים כבר ב-2028. מדובר בעניין קריטי, שכן כבר לפני כמה שנים הובהר על ידי משרתי הקבע ביחידות הטכנולוגיות, כי אחד החסמים למעבר שלהם לנגב הוא הצורך לקצר את זמן ההגעה ממרכז הארץ לבאר שבע. מרבית המשרתים ביחידות העילית הטכנולוגיות מתגוררים במרכז. ההעדפה בצה''ל היא הקמת קו של רכבת ישראל, שתגיע מהמרכז לליקית מבלי להיכנס לבאר שבע ותחסוך מאנשי הצבא להגיע לבאר שבע וממנה להחליף לקו הרכבת הקלה.
האם הפרויקט סוף סוף ייצא לדרך?
כמעט 23 שנה מנסים לקדם את הרכבת הקלה בבאר שבע. בתחילת שנות ה-90 חשף המקומון ''כל בי'' יוזמה להקים רכבת קלה בבאר שבע, לאורכו של שדרות רגר (הנשיאים דאז) והמדרחוב בעיר העתיקה. העיר הייתה נראית אז שונה, קטנה בהרבה מבאר שבע של היום.
ב-13 בינואר 1998, חתמו שר התחבורה, יצחק לוי, שגריר הולנד בישראל, ואן הלנבירג-הובר וראש עיריית באר שבע דאז, דוד בונפלד, על הסכם לתכנון רכבת קלה בבאר שבע על ידי חברת התכנון ההולנדית לוג'יטק.
לפני 24 שנה, ביוני 1999, הודיע ראש עיריית באר שבע, יעקב טרנר, כי הרכבת הקלה בבאר שבע תחל לפעול בשנת 2003. בין השאר נבדקה האפשרות לבצע את הפרויקט במימון של משקיעים פרטיים. אלא שבדיקה נוספת שנערכה אז, העלתה כי אין כדאיות כלכלית לפרויקט נוכח נפח הנוסעים הקטן יחסית באותם ימים בתחבורה הציבורית ולכן התוכנית הוקפאה.
בינתיים, באר שבע גדלה לאוכלוסיה של למעלה מ-220,000 איש ועוד מספר דומה של באים בשעריה ללימודים, קניות ובילוי. תוכנית שבה ועלתה מספר פעמים: במאי 2008 הודיעו משרדי האוצר והתחבורה כי הנושא נבחן שוב.
לפני כשבע שנים, ב-12 בינואר 2016 הכריזו שר התחבורה, ישראל כ"ץ, וראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', על הכוונה להתחיל בתכנון רכבת קלה שתשרת את תושבי באר שבע והיישובים הסמוכים לה. השר כ"ץ הכריז אז חגיגית כי הרכבת תיקרא "רכבת דנילוביץ'", על שם יוזם הרעיון, רוביק דנילוביץ'. עלות ההקמה נאמדה אז בין 3 ל-5 מיליארד שקלים.
עבודות התכנון החלו ב-29 בינואר 2018, בשיתוף עיריית באר שבע, משרדי האוצר והתחבורה, וחברת נתיבי איילון ולפני שנתיים, בדצמבר 2020 פורסם חגיגית כי משרד האוצר אישר תקציב של 30 מיליון ש"ח לתכנון הרכבת הקלה.