דירה הופכת למלכודת מוות: הפיצולים הלא חוקיים חוגגים בבאר שבע

פיצולי דירות לא מורשים הם דרך קלה לחלוב עוד כמה שקלים מנכס להשקעה, אך עלולים להוות סכנה לדיירים. האם מישהו אוכף?
send whatsapp messsage send FB messsage
דירה הופכת למלכודת מוות: הפיצולים הלא חוקיים חוגגים בבאר שבע ארון חשמל מעץ עולה באש (צילום ארכיון: משטרת ישראל)

דירות מפוצלות ללא פיקוח, מבנים ישנים ופגיעה בתשתיות הבית: האירוע אתמול, רביעי, בבאר שבע, בו אם ותינוקה נפגעו במהלך דליקה שפרצה בארון חשמל בבניין ברחוב דב יוסף בשכונה י''א בבאר שבע, רק ממחישים את הסכנה האורבת בבניינים שבהם בוצעו פיצולי דירות ללא אישור.

מסקנות חקירת אירוע, שפרסם הבוקר ראש ענף חקירות בכבאות והצלה לישראל מחוז דרום , סגן טפסר שוהם דהורני ראש ענף חקירות, חד משמעיות: "מדובר בכשל חשמלי בארון חשמל בקומת הלובי, זהו בניין ישן בו ארונות החשמל ממוקמים מחוץ לדירות בלובי הבניין. מעבר לכך ארונות החשמל עשויים מעץ כאשר פיר מחבר בין הארונות ובין הקומות דבר שגורם לשריפה להתפשט במהירות ולרוץ בין הקומות תוך דקות ספורות. בחקירה התגלו גם מספר דירות מפוצלות שהיוו סכנה מוחשית והפכו את האירוע למסוכן ומורכב יותר הן מבחינה בטיחותית והן מבחינת פעולות החילוץ של הלוחמים בזירה''.

זו לא הדליקה הראשונה המתרחשת בארונות חשמל בחודשים האחרונים: דליקה דומה ארעה סמוך לדרך מצדה לפני מספר חודשים ולפני כמה שנים, בניין דירות כמעט עלה באש בשכונה ד', בשל קצר בארון החשמל.


''ארונות החשמל עשויים מעץ כאשר פיר מחבר בין הארונות ובין הקומות דבר שגורם לשריפה להתפשט במהירות ולרוץ בין הקומות תוך דקות ספורות. בחקירה התגלו גם מספר דירות מפוצלות שהיוו סכנה מוחשית והפכו את האירוע למסוכן ומורכב יותר הן מבחינה בטיחותית והן מבחינת פעולות החילוץ של הלוחמים בזירה''



רוב הבניה בשכונות הוותיקות של באר שבע היא בת יותר מ-50 ו-60 שנה. מדובר בבניינים ללא ממ''ד, שאינם עמידים לפבני רעש אדמה. ארונות החשמל ישנים, תשתיות מים, חשמל, גז ותקשורת בוצעו טלאי על טלאי. דווקא על בניינים אלה, לפני מספר שנים, התלבשו משקיעי נדל''ן, שביקשו לקנות דירות בזול ולהשכיר אותן לסטודנטים. מדובר ברווח נקי, שאינו חייב בדיווח למס הכנסה.

דירה שפוצלה לשתי יחידות, הכניסה דרך דלת רגילה

על מנת למקסם את הרווח, חלק מהדירות פוצלו ליחידות משנה, בין אם על ידי קירות גבס או שינוי החלוקה הפנימית של הבית. לרוב, הפיצולים מבוצעים ללא פיקוח, ללא היתר ועל ידי ''חאפרים''. 

טלאי על טלאי: תשתית ביוב בבניין ישן בבאר שבע (צילום: דני בלר)

החוק מתיר לבצע שינויים בדירה, אבל בסייגים רבים

סעיף 145(א)(2) לחוק התכנון והבניה תשכ"ה-1965 קובע את המותר והאסור בפיצול דירות: ''לא יעשה אדם אחד מאלה ולא יתחיל לעשותו אלא לאחר שנתנה לו הועדה המקומית או רשות הרישוי המקומית, לפי הענין, היתר לכך ולא יעשה אותו אלא בהתאם לתנאי ההיתר...: הוספה לבנין קיים וכל תיקון בו, למעט שינוי פנימי בדירה... שינוי שאינו נוגע לצד החיצוני של הבנין, אינו פוגע בחזיתו או במראהו או בשלד הבנין או ברכוש משותף או בצנרת או ציוד אחר המשרתים גם דירות אחרות, אינו פוגע בזולת ואינו משנה את שטחה של הדירה למעט תוספת של שטח מרפסת שנסגרה כדין או את מספרן של יחידות הדיור''.

ארון חשמל - מעץ. סכנת נפשות בשכונות הוותיקות (צילום: דני בלר)

זהו לשון החוק. פסקי דין שונים התייחסו לעובדה של המצאות מטבח משותף לכל הדירות - ואז מדובר בפיצול מותר, לבין פיצול ממש בו לכל דירה יש מטבח משלה, שירותים ומקלחת. פסקי הדין התייחסו להמצאות מוני מים וחשמל נפרדים לכל יחידת דיור. במקרים מסויימים, בעיקר בתל אביב, היו בעלי נכסים שנקנסו במאות אלפי שקלים.  בבאר שבע, ככל הידוע, העניינים נסגרים בין השכנים לבעלי הנכסים.

אירוע לא נדיר: דליקה בארון חשמל בבניין ישן בבאר שבע (צילום: דני בלר)

כמה דירות מפוצלות יש בבאר שבע? איש לא באמת יודע. בידקה כזו תחייב את עיריית באר שבע להקצות צוותי פיקוח שיצטרכו לבדוק אלפי דירות. אפשר לצמצם את זה לאותם מבנים ישנים, שנמצאים בסכנת קריסה או שחיצונית מראים סימני עייפות החומר. 

אלא שכאן, אם יהיה צורך לבצע שינויים, שיפוצים או תחזוקה, מדובר באוכלוסיה מוחלשת, שתתקשה לעמוד בהוצאה: ''יש פה דירות בבעלות משקיעים, שלא מוכנים להשתתף בהוצאות'', אומר דייר ברחוב גוש  עציון בשכונה ג'. ''אתה לא יודע מי גר לידך. הכי מפחיד, שאתה לא יודע מה עשו בדירות. הכל פירטי''.

​​​​​​​תזכורת: בשנת 2018 התרענו בכתבה בלעדית מפני הסכנות שבפיצול לא חוקי של דירות, הרבה, ככל הנראה, לא השתנה מאז




​​​​​​​​​​​​

על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים:  https://bit.ly/3UrCqMK