הכנסת מתפזרת: איזה פרויקטים ייתקעו בנגב?

פיזור הכנסת תשפיע על חיי כל אחד מאיתנו. מה יקרה לשדה התעופה בנבטים ולמיליארדים שהובטחו למגזר הבדואי? מה יהיה עם הביטחון של תושבי ב''ש והנגב?
send whatsapp messsage send FB messsage
הכנסת מתפזרת: איזה פרויקטים ייתקעו בנגב? כנסת ישראל. מתפזרת (צילום: דני בלר)

למרות שברשתות החברתיות בבאר שבע רבים שמחו לאיד עם ההודעה הדרמטית, אם כי לא בלתי צפויה, של רוה''מ על פיזור הכנסת, אחת התוצאות הישירות של המהלך הינה קיפאון בשורה ארוכה של נושאים בהם חברתיים וכלכליים החשובים לתושבי הנגב,  עד שתוקם ממשלה חדשה, מתי שהוא בתחילת 2023.

זאת, אם אחד משני הגושים יצליח להשיג 61 חברי כנסת שיתמכו בו. אם לאו, ישראל תיכנס של רצף של ממשלות מעבר, עד שאחד הגושים ישיג רוב של 61. עד אז, תמשיך לכהן ממשלת המעבר בראשותו של יאיר לפיד.


על פי החוק הישראליממשלת מעבר, או ממשלה זמנית, ממשלה היוצאת, היא ממשלה שמכהנת כדי למלא רִיק שנוצר במערכת הפוליטית, בנסיבות שונות.

ממשלת ישראל השלושים וארבע, לראשונה בתולדות מדינת ישראל, כיהנה כממשלת מעבר במשך כל תקופת הכנסות העשרים והאחת והעשרים ושתיים. זאת מכיוון שלאחר כינון כנסות אלו, אף מועמד לא הצליח להקים ממשלה (בשתי כנסות אלו, ה-21 וה-22, הכנסת עצמה פיזרה את עצמה בחוק).

בכך, הפכה ממשלה זאת לממשלת המעבר הארוכה ביותר מקום המדינה, והיחידה שהתקיימה בארבע כנסות שונות. כמו כן, הפכה ממשלה זאת לממשלה הארוכה ביותר, כשפעלה במשך למעלה מחמש שנים כממשלת מעבר. עם פיזור הכנסת, יהפוך ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד לראש הממשלה בפועל וימשיך לכהן בתפקיד זה, עד שתוקם ממשלה. 

אמנם החוק אינו מגביל את סמכויותיה של ממשלת מעבר, ואולם בפסיקת בית המשפט העליון נקבע כי ממשלה שכזו, שאינה נהנית מאמון הכנסת, מחויבת "באיפוק בהפעלת סמכויותיה לגבי כל אותם עניינים שאין כורח ודחיפות מיוחדת לפעול בהם בתקופת המעבר".

שורה ארוכה של נושאים, הנוגעים לחיי התושבים בנגב, נכנסים מעתה - ועד להקמת ממשלה חדשה, להקפאה עמוקה. 

ביטחון הפנים הוא אחד מהם: גל עזיבות במשטרה, בשל עומס המטלות, הותירו ארגון שמשווע לכוח אדם. בין היתר, עלולות להתעכב תוכניות לשנת 2023 בתחום הקמת תחנות משטרה, שיטור עירוני בערי הנגב ובמיוחד במגזר הבדואי, ותגבור הצבת מצלמות במרחב הציבורי. המשטרה תצטרך לתת מענה בגל העימותים הבא, שעל פי הערכות שונות ותרגולים שנערכו במערכת הביטחון, יהיה קשה יותר ממה שישובי הנגב חוו ב''שומר החומות''.

החשש הוא, כי השטח יופקר לידי מיליציות ושומרים מטעם עצמם. אמנם כעת, ברגיעה, המשטרה מצליחה לתת מענה לביטחון תושבי האיזור, איש לא יכול לצפות מה יתרחש אם יתחולל בנגב גל מהומות, תרחיש קיצון אשר מערכרת הביטחון מודעת אליו. תושבי הנגב יצטרכו להמתין לשר לביטחון פנים הבא, כדי לקבל תשובות.

משטרה (צילום: דני בלר)

גם נושא ההתיישבות הולך להיפגע: התוכנית הגרנדיוזית לפיתוח עשרה יישובים חדשים בנגב נדחית - עד שתוקם הממשלה הבאה ותיבחר או ייבחר שרה או שר חדשים. מנגד, תקציבי עתק  אושרו כבר לחברה הבדואית בנגב, וספק אם יימשכו חזרה. אלא שגם כאן, תוכניות גדולות עבור החברה הבדואית עלולות להידחות עד שתוקם ממשלה חדשה.

גם כשזו תוקם, כלל לא בטוח שסיעת רע''מ של מנסור עבאס תהיה חלק ממנה - וספק אם הסיעה תוכל להשפיע כפי שעשתה בכנסת הנוכחית, או תשב בספסלי האופוזיציה.


בתחום התעסוקה,  נושא העלאת שכר המינימום ל-5,400 שקלים יצטרך להמתין לשר האוצר הבא. זאת, כאשר ישראל נמצאת בגל דוהר של התייקרויות. חדשות לא טובות לבאר שבע, בה למעלה משליש מהשכירים אינו מגיע לשכר המינימום, על פי נתוני הביטוח לאומי. ממשלת המעבר תתקשה להוריד מסים ולהתמודד עם גל מיתון עולמי.

בריאות. הקמת בית החולים השני תחכה (צילום: דני בלר)

​​​​​​​עוד בעמדת המתנה: תוכניות שנועדו לעודד תעסוקה בפריפריה, בעיקר בתחום ההיי-טק. כמו כן, כל ההשקעות הממשלתיות הגדולות, החייבות אישור בכנסת, יחכו עד להכרזת הממשלה הבאה, אם על פי תוצאות הבחירות הבאות לאחד מהמחנות יהיו 61 ח''כים. 

הממשלה מתפזרת כאשר מערכת החינוך בישראל נתונה במשבר עמוק, שפוגע בעיקר בשכבות הפחות מבוססות. ישנו מחסור במורים ושני ארגוני המורים שרויים בסכסוך עבודה. חלק ממוסדות החינוך הושבתו היום, רביעי, והשיבושים במערכת החינוך נמשכים.

בתחום הביטחון, גם צה''ל נכנס לעמדת המתנה: בחירת הרמטכ''ל הבא תמתין לממשלה הבאה, לכשתקום. צה''ל עלול להיגרר לוויכוח פוליטי, סביב זהות מלחיפו של רא''ל אביב כוכבי - זאת בתקופה רגישה מאוד במזרח התיכון בכלל ובכגזרה הדרומית בפרט. 

נדל''ן (צילום: דני בלר)​​​​​​​

גם נושא הנדל''ן יצטרך להמתין כשנה, לשר השיכון הבא. ישראל נמצאת במשבר חריף בתחום הדיור, עם מחירים שעולים בקצב מסחרר. ללא ממשלה, בלתי אפשרי לחוקק חוקים או לעשות צעדים מרחיקי לכת שיאטו את קצב עליית מחירי הדיור. עליית המחירים מחלחלת גם אל שוק ההשכרה.

נושא נוסף שעובר להקפאת הוא שיפור תנאיהם של עובדי הרווחה. נושאים חשובים בתחום הרווחה יכחו שוב, לממשלה הבאה. 

גם תוכניות גרנדיוזיות כגון הקמת שדה תעופה בינלאומי בנבטים ימתינו לממשלה הבאה. הרשויות המקומיות בנגב יחזרו לאותו מצב עבודה מוכר מול האוצר: תקציבים של 1/12 והיעדר יכולת לקדם תוכניות גדולות, בהן פינוי-בינוי ושיקום שכונות. זאת כאשר הבחירות המקומיות הבאות אמורות להיערך ב-31 ב-אוקטובר 2023 והמועמדים ירצו להראות לתושבים הישגים שונים.

צריך לזכור, כי ניסיון העבר הקרוב מוכיח שהדבר הכי קבוע בישראל זו הממשלה הזמנית.



רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3iQmqmo

על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתבות נוספות למקרה שפספסת...
יום רביעי | 22 יוני 2022
יום שלישי | 21 יוני 2022
יום שלישי | 21 יוני 2022