הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים: ''זוהי דירה ראויה למגורים?''
כבר שנים שמשפחת ח', זוג הורים לארבעה ילדים, בהם בעלי צרכים מיוחדים, על הרצף האוטיסטי, מנסה לעבור לדירה שתתאים לצרכי הילדים. המצב האידיאלי עבורם היה דירה בקומת קרקע, שלא תצריך מהילדים לעלות במדרגות. לו יכלו, היו שוכרים או רוכשים דירה בשוק הפרטי, אך ידם אינה משגת. אחרי שנים ולא מעט מאבקים, אושרה להם דירה בשכונה ו' החדשה, במקום זאת בה התגוררו בדרך מצדה.
ט', אב המשפחה: ''אחת הבעיות הקשות ביותר של הילדים, זה לעלות או לרדת מהבית. הם ילדים על הספקטרום, שקשה להם מאוד עם דברים יומיומיים שנלו נראים אלוי מובנים מאליהם. אנחנו מנסים, מזה שנים, לעבור לדירה בדיור הציבורי, שתתאים להם. בסופו של דבר, ומחוסר ברירה, הסכמנו לקחת דירה שהגישה אליה דרך מדרגות, בשכונה ו' החדשה. מה שלא ידענו, זה המצב של הדירה. הכניסה שבורה כולה. המדרגות המובילות לבית שבורות, עד כי אדם רגיל יכול למעוד בהן, שלא לדבר על ילדם בעלי צרכים מיוחדים. בתוך הדירה, חלק מהמרצפות שקועות, יש בעיות חשמל, אם כבר, למה לא למסור דירה בדיור הציבורי אחרי שהיא משופצת למצב שראוי למגורים''.
ט' ורעייתו מנהלים מזה חודשם שיח מול חברת עמידר, שתסייע בידם. ''זה לא שאין דירות בבאר שבע, פשוט כנראה שומרים אותן לאחרים. אני יודע שיש דירות שעומדות ריקות במקומות טובים יותר ובמצבים טובים יותר''.
מלאי הדיור הציבורי בישראל הצטמק מאוד בשני העשורים האחרונים, בין היתר כי דירות נמכרו לזכאים וכי אין בניה ציבורית חדשה. על פי הערכות שונות, מלאי הדירות בכל הארץ עומד על כ-40,000, כאשר במקרים מיוחדים זכאים העומדים בקריטריונים נוקשים, מקבלים סיוע בשכר דירה לדירות בשוק הפרטי. בבאר שבע נוהלו מאבקים לא מעטים, על מנת להשיב חלק מהדירות למאגר הציבורי, אחרי שאלה הושכרו לסטודנטים. יש דירות שנגרעו מהמאגר, כמו למשל בשכונת נחל בקע, מאחר שכבר לא היו ראויות למגורים. הדירות נאטמו, אך חדשות לא נבנו במקומן. דירות אחרות, זמינות, הן במקרה הטוב, בנות יותר מ-45 שנה, בעיקר בשכונות הותיקות של באר שבע.
במקרה של משפחת ח', הם מספרים כי בבניין יש דירות נוספות בדיור הציבורי ודירות בבעלות פרטית. כמו בבניינים רבים בשכונות הותיקות, לא תמיד הדיירים רוצים, מוכנים או מסוגלים להשתתף בשיפוץ הרכוש המשותף. כך קורה, שדווקא בשכונות הפחות מבוססות בבאר שבע, המבנים מתבלים ואין מי שיטפל.
תגובת חברת עמידר ומשרד הבינוי והשיכון: ''אנו מודעים לרגישות ומורכבות המצב. נציין כי החברה מאכלסת דיירים בהתאם למלאי הדירות ובכפוף לחוקים הקבועים בחוק. נציין כי מפקח מטעמנו הגיע היום (ב׳) למבנה, ולמרות שמדובר במבנה שרובו בבעלות פרטית, החברה תקדם טיפול במדרגות (ותפנה לבעלי הדירות הפרטיות להשתתפות בעלות היחסית). לעניין החשמל –המערכת תקינה, הפונים התבקשו לבצע החלפות משלמים בחברת חשמל בכדי לקדם את האכלוס. נמשיך לעמוד לרשותם ככול הנדרש''.
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]