פצצת זמן: כרבע מנוטלי המשכנתאות במחיר למשתכן בב''ש - בחל''ת
פצצת זמן כלכלית וחברתית: כמעט רבע מנוטלי המשכנתאות בבאר שבע, שרכשו דירות במסגרת ''מחיר למשתכן'' - הוצאו לחל''ת. באר שבע וערי הדרום נפגעו קשה ממשבר הקורונה. בבאר שבע לבדה, היקף דרושי העבודה עומד על 22 אחוזים. כאשר נוטלי משכנתאות יוצאים לחל''ת - נטל המשכנתא הופך להיות כבד יותר ובמידה שהעובד אינו זכאי לדמי אבטלה, לכמעט בלתי אפשרי.
מסקירת הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שפורסמה בסוף השבוע, עולה כי עלול להיווצר מצב על פיו רוכשים רבים לא יוכלו לעמוד בתשלומים. מדובר בעיקר בזוגות צעירים וברווקים, שזו דירתם הראשונה. לעיתים, הם נעזרים בהורים, השוברים תוכניות חיסכון וקופות גמל, על מנת לעזור לילדים. בכך, המשבר מקיף לא רק את נוטל המשכנתא, אלא גם את העתיד הפנסיוני של הוריו. במקרי קיצון, הלווה העלול לאבד את ביתו - וגם להישאר ללא כלום.
מהסקירה עולה כי בפילוח גיאוגרפי של הנכסים שנרכשו על ידי רוכשי "מחיר למשתכן" שהוצאו לחל"ת, קרוב למחצית מהם רכשו את הדירה באזורים פחות מבוססים - השפלה והדרום. מהממצאים ניתן ללמוד כי ככל שייווצר קושי למשקי בית שהוצאו לחל"ת לעמוד בהחזר המשכנתה, עלול הדבר להביא למכירת הנכס - אם על ידי משק הבית עצמו ואם על ידי הבנק. קיים פוטנציאל גבוה שהדבר יביא לירידת מחירים.
אם לפני כן החזר המשכנתא הכביד לא מעט על משקי הבית, במיוחד בבאר שבע, בה אחוז השכירים המשתכרים פחות משכר המינימום גבוה במיוחד, עם יציאת אחד המפרנסים לחל''ת - או שניהם, המשימה הופכת לקשה יותר. בבאר שבע 23 אחוזים מרוכשי הדירה הראשונה במחיר למשתכן הוצאו לחל''ת. מדובר בזוגות צעירים ויחידים, שזו להם דירתם הראשונה.
על פי הסקירה, עם היציאה לחל"ת/פיטורין, כאשר העובד שהוצא לחל"ת זכאי לדמי אבטלה, עולה שיעור ההחזר הממוצע ל-33%. בקרב בעלי השכר הנמוך הוא מזנק באופן משמעותי. בהיעדר זכאות לדמי אבטלה (אצל עובדים חדשים, עמצאיים וכדומה) מזנק שיעור ההחזר באופן דרמטי. כך, אפילו בחמישון העליון, שטרם היציאה לחל"ת/פיטורין, שיעור ההחזר ביחס להכנסה עמד על רמה נמוכה, כמעט מוכפל יחס זה בתקופת החל"ת, לו בן הזוג המושבת לא היה זכאי לדמי אבטלה. על רקע משבר הקורונה הוחלט לאחרונה להאריך את תקופת הזכאות לדמי אבטלה עד 30 ליוני 2021.
פצצת הזמן של המשכנתאות
קצת אחרי פרוץ משבר הקורונה, ניתנה האפשרות לדחות את תשלום המשכנתא עד לסוף השנה הנוכחית, כמובן תוך גביית ריבית על עצם הדחיה. בעוד כחודש, משפחות רבות, שרובן טרם הוחזרו מהחל''ת, ימצאו עמצן מול החזר משכנתא הכולל בתוכו את רכיב ההצמדה. זאת ועוד: ראש הממשלה מדבר עם חיסון שנמצא ממש מעבר לפינה, אלא שבמקרה הטוב, מדובר בהמתנה של חודשים ארוכים עד לקבלת החיסונים הראשונים בישראל. אף אחד מהחיסונים טרם קיבל אישור. הבנקים מצידם מציעים אפשרויות שונות, נוספות, להקפאת המשכנתא, תוך הסתייגויות רבות ובעלות לא זולה.
הנחת העבודה בישראל היא כי משבר הקורונה יימשך לפחות עד סוף 2021 וכי יהיה צורך להאריך את הסיוע לענפים רבים במשק לפחות עד לתחילת 2022. לכך יש להוסיף את חוסר הוודאות במישור הפוליטי. ישראל עלולה להיכנס למערכת בחירות יקרה ומיותרת בסביבות מרץ.
את ההשלכות של משבר הקורונה ישראל תראה ביתר שאת ב-2021: פרויקטים רבים, במישור הארצי והמקומי, תוקצבו לפני פרוץ המשבר. עסקים רבים ממתינים לסוף שנת המס ובעיקר, להחלטות הממשלה באשר לעתידם. כיום כבר ברור, שישראל תלך לסגר שלישי, ככל הנראה בחנוכה. פירוש הדבר, הוא כי עובדים רבים, שהוחזרו מהחל''ת עם פתיחת המסחר בחנויות הרחוב והקניונים, עלולים להיות מוצאים שוב לחל''ת. למעשה, לממשלה אין שום מנגנון אחר מפתיחה וסגירה של המשק בשיטת האקורדיון - על תוצאותיה ההרסניות.